От началото на годината в цяла Европа, включително и в България, се наблюдава ръст на регистрираните случаи на коклюш. В СБАЛ по детски болести Проф. Иван Митев инфекцията е била доказана при две деца на възраст под 1 година. Това отбелязват от лечебното заведение на своята Фейсбук страница. 

От болницата съветват родителите да спазват задължителния имунизационен календар и да не отлагат ваксинацията на децата си, освен ако има медицински причини и след становище на специалисти.

Първи смъртни случаи на бебета с коклюш у нас

Коклюшът или магарешка кашлица, е остро инфекциозно заболяване на дихателните пътища, причинено от бактерията Bordetella pertussis. Болестта се предава по въздушен път и е особено опасна за малките деца и подрастващите, но може да засегне и възрастни. Инкубационният период е обикновено 1-2 седмици след заразяването.

Клиничната картина на коклюша включва суха кашлица, която постепенно се засилва и може да бъде придружена от отпадналост и повишена телесна температура. Кашлицата става все по-интензивна и може да бъде трудна за овладяване. Затова е важно да се предприемат мерки. 





Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня