За да се документира хронично заболяване на дете при прием в детската градина вече ще се изисква решение на ТЕЛК
Приемът в градини в София: С три точки за постоянен адрес, две за настоящ
100661

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Приемът в градини в София: С три точки за постоянен адрес, две за настоящ
  • Приемът в градини в София: С три точки за постоянен адрес, две за настоящ
С промяна в критериите ще става кандидатстването в детските градини в София от тази година, реши Столичният общински съвет днес. Ще се дават повече допълни точки за адрес в административния район на училището, както и за работещ или учещ родител. Промените касаят още братята и сестрите, броя на деца със специални потребности (СОП) и хронични заболявания в групите, както и мерки за затягане на контрола.

Готвят промени при приема на деца в първи клас и яслени групи
 
Колко свободни места за прием в детските градини на София ще има тази годна ще стане ясно на 18 март. Приемът касае наборите 2016, 2017 и 2018, а за родените през 2014 и 2015 г. ще бъдат обявени и местата за подготвителните училищни групи, които се сформират в градините. Класирането за тези места ще бъде по изменени критерии.
 
Едно от измененията касае адреса, а повече за новия ред обясни заместник-кметът по образование и култура Тодор Чобанов: "Три точки получават тези, които имат постоянен адрес на територията на общината на един от родителите/настойниците, за настоящ - две точки. Освен това се дават допълнителни точки, когато адресът попада в административния район на детската градина. София е разделена на 26 района и към тези първоначални три или две точки се добавят нови две, които произтичат само тогава, когато са в този административен район, в който е детската градина. Тоест максимално може да получат пет точки по двата критерия за адрес".

23 деца да стане максималният брой в яслените групи в София, предлага Тодор Чобанов

 
Промяната тук е свързана с допълнителните точки за адрес в района на детската градина, като досега беше една, а от този прием стават две.
 
Чобанов обясни и другите нови правила: "Увеличаваме точките за работещи родители или за родители студенти от една на две точки. Другата група промени е свързана с въпроса за това къде да бъдат братята и сестрите, дали в общия или в социалния списък. Накрая се утвърди решението тази точка да отиде в основния списък и да се промени старата формулировка на разпределението "70 на 30" в тези две опашки - 70% в общия списък, 30% по социални критерии. Така че, братята и сестрите отиват в основния списък с една точка, като тя се ползва веднъж, тоест, ако имаме близнаци, те ползват само една точка".

Нови правила за прием в детските градини
 
Целта на тази промяна е приоритетно братята и сестрите да бъдат приемани в едно и също детско заведение.
 
Променят се и квотите за деца със СОП и хронични заболявания. До три деца с такива заболявания в група ще позволяват новите правила, и до две със специални образователни потребности. За да се документира хроничното заболяване, ще се изисква решение на ТЕЛК, а не както досега само лекарски протокол. Тези правила влизат в сила със старта на настоящата кампания за прием на 18 март.
 
За 2020 г. пък остава принципът за уседналост, който сега се използва само за училищата.