Модернизацията на Българската армия не може да става за сметка на българските граждани
102049

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Модернизацията на Българската армия не може да става за сметка на българските граждани
  • Модернизацията на Българската армия не може да става за сметка на българските граждани
Очаквам задълбочени дебати в Народното събрание за изтребителитe, каза държавният глава Румен Радев по време на специално изявление за самолетите, след като по-рано стана ясно, че той е блокирал с вето сделката за F-16.

Комисията по отбрана преодоля ветото върху сделката за F-16


Той посочи причините за налагането на ветото. „Срокът за доставка на изтребителите е най-рано след 4-5 години. Орязаният пакет въоръжение, оборудване, обучение и услуги, при който самолетът остава с ограничени способности. Скрити и неуточнени разходи, които България ще плаща впоследствие. Промяна в договора едностранно без съгласуване с българската страна. Неустойки при неизпълнение“, изброи Радев.
 
 

„Поемането на задължения, свързани със скрити разходи, въвличат с десетилетия напред българските правителства във финансови задължения. Разходите по придобиване поставят под въпрос за навременно осигуряване на липсващите способности”, заяви президентът.

Борисов: Пазарим се за максимално намаляване на цената на самолетите

„Всички обстоятелства излагат на риск модернизацията на сухопътни войски и военноморски сили”, категоричен беше той.


„Не конкретният тип самолет сам по себе си, а наличието на реални способности определя авторитета и бъдещето на българските ВВС и нашата евроатлантическа принадлежност“, обясни Радев и наблегна на важността от поставяне на времеви рамки по сделката: „Кога ще придобием пълния необходим пакет въоръжение, оборудване, обучение и услуги, които гарантират многофункционалните способности на самолета? Кога ще изградим необходимата сложна инфраструктура? Кога ще закупим следващите 8 самолета. Кога, как и колко ще платим за всичко това?“

Правителството отпусна 2,1 млрд. лева за покупката на F-16
 
„Всички тези обстоятелства гарантират нестабилност за процеса на модернизация на българските ВВС и излагат на риск модернизацията на Сухопътни войски и Военноморските сили“, коментира още той.

Поемането на публични разходи, особено в страна с масова бедност и задълбочаващи се социални проблеми, изисква максимална прозрачност, каза държавният глава.

Припомням на народните представители, че са положили клетва във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа. Затова на българите се дължат обяснения, допълни президентът.
 
Очаквам задълбочени дебати в НС и предприемане на адекватни действия, заяви Румен Радев.