Служебният министър-председател Димитър Главчев направи коментар по повод предстоящата среща на върха на НАТО и каква е позицията на България.

"Ангажименти могат да се поемат само след като бъдат предвидени в Закона за държания бюджет, който предстои да бъде гледан от НС, ако не бъдат утвърдени такива суми в държавния бюджет, няма как да бъдат отпуснати", каза той. 

Главчев обясни, че думата "пари" присъства в позицията на България. "Има думата пари, има индикативен размер на пари, само че той може да бъде изпълнен само, след като бъде приет от народните представители в Закона за държавния бюджет. Размерът е 80 млн. евро", обясни премиерът. Сумата е посочена в позицията. България ще отиде с тази позиция на срещата на върха на НАТО, каза той.

"Съобщаваме, че имаме готовност за такива пари, но основното е, че могат да станат факт каквито и да е суми, само след като бъдат гласувани в залата на НС от българското НС", обясни Главчев. Той посочи, че България не дава заявка, че ще ги осигури със сигурност.


Той потвърди, че български войски няма да бъдат изпращани в Украйна.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня