София е домакин на срещата на върха „ЕС –Западни Балкани”  - най-голямото събитие в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС.

Лидерската среща събира държавните и правителствените ръководители на страните членки от Европейския съюз и техните колеги от региона на Западните Балкани.

Срещата, посветена на европейската перспектива на държавите от Западните Балкани  - Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Република Македония, Албания и Косово, е първата по рода си от 15 години насам.

Вижте още снимки от топлото посрещане на лидерите на ЕС и Западните Балкани

Сред гостите са президентът на Франция Еманюел Макрон, канцлерът на Германия Ангела Меркел, премиерът на Обединеното кралство Тереза Мей. 

 
Срещата ще бъде ръководена от председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който ще представлява ЕС, заедно с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Присъстват също председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, върховният представител за външната политика и сигурността на ЕС Федерика Могерини и еврокомисарят по европейската политика за съседство и преговорите за разширяване Йоханес Хан.
 
 
 
 

Министър-председателят Бойко Борисов е домакин на Срещата на върха между лидерите на ЕС и на страните от Западните Балкани.
 
 

Още вчера той и министърът за българското председателство Лиляна Павлова посрещнаха топло един по един висшите държавници.
 
 

Премиерът Борисов с типично емоционално поведение раздаде прегръдки и целувки на голяма част от гостите при пристигането им.
 
 

Първа от лидерите на големите държави пристигна британският премиер Тереза Мей.


 

 
 

Но определено най-вълнуващото посрещане беше на германския канцлер Ангела Меркел.



Те се целунаха и прегърнаха с Борисов, а след това той я поведе за ръка, което предизвика фотографите да снимат непрестанно.

 
 


Другото също толкова емоционално посрещане беше и на президента на Франция Еманюел Макрон.

 
 

Междувременно стана ясно, че през нощта срещу четвъртък премиерът Бойко Борисов е посетил германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон в хотела, в който са настанени в София, съобщи „24 часа”. Това е станало часове, след вечерята на всички евролидери в "София Тех парк".

Борисов бил придружен от министъра на финансите Владислав Горанов и на транспорта Ивайло Московски.
 

Останалите гости също получиха нужното внимание и голяма доза прегръдки.
 
 
 
 
 


Днес срещата на върха ЕС – Западни Балкани навлиза в решаващия си ден и лидерите на 28-те държави в Евросъюза, без Испания, сядат на една маса с лидерите от Западните Балкани.

Четете тук всички новини за историческата среща ЕС – Западни Балкани