Политическите реакции, след като Конституционният съд обяви за противоконституционни част от промените в Конституцията, гласувани от Народното събрание в края на миналата година, не закъсняха. 

"Има ли справедливост в България? Работят ли прокуратурата и съдебната власт за хората? Аз смятам, че не!", пита и отговаря съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков във Фейсбук. 



Според него КС е потвърдил "превзетата държава".

Решението на Конституционния съд беше очаквано, каза пред журналисти в Стара Загора и.ф. председател на БСП Атанас Зафиров минути преди началото на среща с широк кръг леви формации.

„Удовлетворен съм, че всичко това, което говорихме последните месеци за нескопосано направените промени в съдебната власт се потвърдиха с решението на Конституционния съд“, каза Зафиров и допълни „новината е ексклузивна, аз самият не съм се запознал още с мотивите на Конституционния съд“.  

Самата реформа беше направена изключително непрофесионално с изключително спорни моменти. В момента, в който бяха гласувани, беше ясно, че резултатът ще е такъв, посочи Зафиров. Според него партиите, които са били най-активни в този процес, сега поне за известно време трябва да запазят мълчание по темата и да спрат да навират в очите на обществото подобен тип съдебни реформи.

Конституционният съд обяви за противоконституционни част от промените в Конституцията, гласувани от Народното събрание в края на миналата година, става ясно от решение, публикувано на сайта на институцията.

С частичното, на парче, взето решение, Конституционният съд(КС) за пореден път се демаскира и показа, че първо не е конституционен, а антиконституционен съд, и второ, че е частна собственост  – тази институция трябва да се закрие. Това коментира пред журналисти в парламента лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

Това, че съдебната реформа отиде в коша за боклук, не ни изненадва, защото беше нескопосано направена и предварително бяхме заявили, че ако КС разсъждава в полза на закона, няма как тези промени да останат, посочи още Костадинов. Лошото е, по думите му, че същото важи за всички останали промени, за които от партията са сезирали КС. Остава изключително „предателското решение“ да може хора с двойно гражданство да стават депутати, министри и премиери, което за нас е наистина изключително голям проблем, продължи лидерът на „Възраждане“.

По думите му Конституцията остава „поругана“. „През годините виждахме, че се борят две лобита за овладяване на съдебната система – от една страна, Пеевски, който я притежава в момента, от друга – лобито около "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и Прокопиев, който пък искаше  да овладее системата“, каза Костадин Костадинов. Съдебната реформа действа повече от половин година, да сме видели някакъв ефект в работата на прокуратурата, на съдилищата, попита той.


Според лидера на „Възраждане“, ГЕРБ и ДПС имат интерес за служебни премиер да бъдат избирани хора, назначени от тях. 

Имаме вече доказателство, че Конституционният съд, вместо да е независим и отдалечен от всички, е политически овладян, защото частта със служебните кабинети, които парламентът контролира и които правят и изборите, остава. Това заяви председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

Йорданов подчерта, че тази част остава, но не защото решението на Народното събрание е противоконституционно, а защото КС не може да вземе решение, защото няма мнозинство, тъй като гласовете са 6 на 6.

"Те нямат решение, че това е правилно. Нямат решение, че това е неправилно. Отпада, защото двама от съдиите – Десислава Атанасова и Борислав Белазелков, са политически назначения точно в периода, когато се правеха промените в Конституцията", каза той.

Йорданов определи като "най-страшно", че "КС е политически орган вече", а "лошо направени промени в Конституцията са вредни за цялата държава".

Конституционният съд днес блокира възможността за реформа на съдебната власт, която да въведе възможно най-високи гаранции за независим съд, отчетна прокуратура и да ограничи властта на главния прокурор. С това решение се задълбочава кризата в страната, породена от липсата на справедливост.



Това написа Надежда Йорданова, депутат от Парламементарната група "Продължаваме промяната - Демократична България" в профила си във фейсбук. Йорданова е един от вносителите на последните изменения в Конституцията, приети в края на миналата година и обявени за противоконституционни с решение на Конституционния съд от днес. 


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Павлина Дудева, Нелли Желева/БТА