„Все още полето на влезлите в сила съдебни присъди у нас стои обезкуражаващо”, коментира министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова по повод мерките, които страната ни предприема в областта на правосъдието и вътрешните работи. Според нея тенденцията, която се наблюдава през месеците септември и октомври, е активизиране на усилията на всички български институции.

Дарик радио научи, че случаят с бизнесмена Христо Ковачки, срещу когото бяха повдигнати обвинения за укриване на данъци в особено големи размери, ще бъде включен в следващия отчет на правителството ни пред Европейската комисия.

Министър Грънчарова определи доклада на ЕК от юли като най-негативния, който досега сме получавали и заяви, че България не може да си позволи повече такива оценки. Тя нарече операцията срещу т. нар. Братя Галеви и спецоперацията в Дупница, повдигнатите срещу бизнесмена Ковачки обвинения „добър пример за противодействие на престъпността”, но с уточнението, че те ще бъдат успешни, ако обвинението бъде солидно да издържи в съда. „Това са онези резултати, които показват, че системата функционира и имаме болезнена нужда от тях. Съдебната система има болезнена нужда да докаже, че е ефективна, професионална и независима, в момента, в който цялата ни държава е под специфично наблюдение”, каза още Грънчарова.

Според нея в момента се наблюдава постъпателно усилие от страна на всички институции и консолидиране на усилията на правоохранителните органи в противодействието на престъпността и корупцията.