Парламентът възложи на Министерския съвет в срок от седем дни да приеме Програма за предоставяне на компенсации, свързани с цените на електрическата енергия на небитовите крайни клиенти за периода 1 юли - 31 декември 2024 г. и при спазване на правилата за държавните помощи. Решението беше взето със 185 гласа „за“, нито един „против“ и петима въздържали се. 

Енергийният министър: Предложението за компенсация на бизнеса за цените на тока може да бъде прието

Вносителите на предложението са Делян Добрев (ГЕРБ-СДС), Искра Михайлова („Възраждане“), Станислав Анастасов (ДПС), Драгомир Стойнев („БСП за България“) и Павела Митова („Има такъв народ“). В мотивите се посочва, че от началото на юли 2024 г. се наблюдава тенденция на повишаване на цените на електроенергия на свободния пазар в България и в региона и се очаква за месеците напред тези нива да се запазят.

Решението предвижда компенсацията да е в размер на 100 на сто от разликата между реалната средномесечна борсова цена на сегмента „Ден напред“ на „Българска независима енергийна борса“ ЕАД, за съответния месец и базова цена в размер на 180 лв. за мегаватчас за небитовите крайни клиенти, независимо в коя мрежа са присъединени.


Предвижда се средствата за плащане на компенсациите по Програмата да се осигуряват от Фонд „Сигурност на електроенергийната система”. Програмата е за целите на компенсиране на част от разходите за електрическа енергия на небитовите крайни клиенти в страната, с изключение на крайните небитови клиенти, за които вече се прилага Програма за компенсиране, одобрена от Министерският съвет с решение от 23.04.2024 г. и последвалото изменение от 4 юли 2024 г.

Радослав Рибарски (ПП-ДБ) поиска да се запише, че парламентът възлага на МС в срок от един месец да приеме и програма за компенсиране на домакинства в положение на енергийна бедност. Предложението му беше отхвърлено и при прегласуването със 74 гласа „за“, 87 “против“ и 34 „въздържал се“. Рибарски коментира, че предизборно се дават големи обещания за компенсации на небитовите потребители, но неговите очаквания са такъв механизъм да има есента и следващата зима.

Председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) призова да не се подкрепя предложението на Рибарски. Той иска да обърка залата и този проект на решение да стане такава каша, че Министерският съвет да не може да го изпълни, коментира Добрев. Той посочи, че парламентът е отложил либерализацията на пазара и битовите потребители са защитени. По думите му сега ПП-ДБ не мислят за бизнеса, а единствено, че идват избори. Искат ресторантьорите да излязат на улиците и служебният кабинет да падне, коментира Добрев.

Искра Михайлова („Възраждане“) коментира, че предложението на Рибарски за компенсации и за битовите потребители е популистко, но в знак на добра воля ще го подкрепят.  

Павела Митова (ИТН) репликира депутата от ПП-ДБ, че три пъти са изменяли Закона за енергетиката и въпреки че директивата не ни задължава, са решили да либерализират пазара на електроенергия за битовите потребители, което после е отложено. 

Христо Проданов („БСП за България“) коментира, че ситуацията е форсмажор и тя не може да бъде решена с обикновени пазарни мерки. Той даде пример с туризма и посочи, че пакетите за почивка са продадени в края на февруари, тогава цената на пакета е формирана при едни цени на енергията, сега са съвсем различни и това създава форсмажор.    

Опитът да бъде противопоставен българският бизнес на българските граждани просто не работи, обърна се Станислав Анастасов (ДПС) към ПП-ДБ. Няма как да ни убедите, че сте загрижени за битовите потребители и за енергийно бедните, имахте прекалено много време да направите каквото искахте там, добави той.

Асен Василев (ПП-ДБ) посочи, че за да има компенсации за бизнеса, трябва нова нотификация от Европейската комисия (ЕК). Той отбеляза, че е изтекла европейската регулаторна рамка. По думите му това е евтин политически пиар, а не начин да се помогне на бизнеса.    

В отговор министърът на енергетиката Владимир Малинов коментира, че срокът за приложение на регламента е изтекъл, но това, че няма приложим регламент, не означава, че не може да се направи опит за компенсаторен механизъм. Той посочи, че комуникира с колегите си от съседните държави и към днешна дата, след изтекъл регламент, в Румъния има действащ компенсаторен механизъм, а гръцките колеги са въвели такъв миналата седмица. След като нашите съседи са го направили, защо и ние да не опитаме, коментира той.  

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Теодора Цанева/БТА