Парламентът прие Отчета за дейността на Съвета за електронни медии (СЕМ) за 2017 г. след дебат за свободата на словото у нас. В залата присъства и председателят на регулатора София Владимирова. Докладът беше приет с 85 гласа "за", 38 "против" и 38 въздържали се.
 
В него се отчита, че през миналата година е осъществен общ обем наблюдение на радио- и телевизионни програми в размер на 28 491 часа върху 161 програми, от тях телевизионните са 89, а радиопрограмите са 72. Сред по-важните акценти през периода от СЕМ посочват избора на генерален директор на Българската национална телевизия по изцяло нова процедура в четири етапа; посредническата роля в постигането на споразумение между Българското национално радио и "Музикаутор" за уреждане на права за излъчване на музикални споразумения; специализирания мониторинг по време на предизборната кампания за народни представители за периода от 24 февруари до 26 март 2017 г.
 
Издателите искат ЕК да разследва медийния пазар у нас

Александър Симов от "БСП за България" определи отчета като абсолютно бюрократичен текст, пълен със суха статистика, в който няма дори и един извод. Той отбеляза, че България вече е на 111-то място по свобода на словото, но притеснение няма, защото в отчета нямало и една дума за това. "Възложихте на колегите от СЕМ свърхотговорности, а на доклада - свръхочаквания", заяви в отговор Тома Биков от ГЕРБ.
 


12% от българите смятат медиите за свободни

Павел Шопов от "Обединени патриоти" изрази съжаление, че дебатът се разделя на управляващи и опозиция. Той отбеляза, че от електронните медии се формира общественото мнение. Сигурно няма по-нереформирана и несвободна сфера от тази на медиите, коментира Шопов и се обяви за "коренни преобразувания".

 
Кой кой е на медийния пазар и как се финансират медиите, пита Пеевски

Депутатът на ДПС Велислава Кръстева припомни, че нейни колеги са внесли законопроект, който дава възможност да бъде осветена собствеността на медиите и тяхното финансиране. Тя посочи, че наскоро Европейският парламент е отправил призив към всички държави за приемането на такъв регламент.
БТА