Организира се отпътуването на чужденците от зимните ни курорти, като се очаква всички да се приберат у дома до края на седмицата. Това каза на извънреден брифинг министърът на туризма Николина Ангелкова.

Тя обобщи, че в Банско, който е поставен под карантина, има 111 чужди граждани. Днес са си заминали 46 британци, очаква се утре да тръгнат още 29 души. 

В Банско има и 66 руснаци, като 55 са на организирана екскурзия.

България забранява влизането на граждани от страни извън ЕС

От думите на Николина Ангелкова стана ясно, че те може и да не отлетят утре с чартър, осигурен от Русия през Пловдив, тъй като идват от град, който е поставен под карантина и могат да изложат на опасност здравето на другите пътници в самолета. Руският посланик обаче е поел ангажимент прибирането на руснаците да стане в най-близко време с друг чартър, уточни министърът.

В Боровец има 25 чужденци. От тях 21 са от Великобритания, на които утре им предстои заминаване, трима са от Сърбия и един е от Австрия.


В Пампорово има 16 чужди граждани - от Румъния, Русия, Турция и Хърватия.

За пореден път Ангелкова подчерта, че сега не е време българите да ходят на пътешествия и изнесе данни, че има 47 българи, които още не са се завърнали у дома. Те са на екскурзии в Куба, Мексико, Буенос Айрес, Занзибар, Великденските острови.

Правата ни при отмяна на екскурзия или пътуване
 
"Всеки един в тази ситуация сам е поел риска да замине за такава образно казано безотговорна и рискована почивка. В момента по отношение на дестинацията Буенос Айрес летят турски авиолинии, но е редно туроператорът или съответно почиващите да си заплатят допълнителните разходи, за да може да се приберат с турски авиолинии. След това така, както се обяви, че е нормално да се възстановяват средствата, те ще им бъдат възстановени от съответната авиокомпания, с която се реализира пътуването. Именно това сме съобщили лично на туроператора, който е организирал почивката на 12 български граждани в Буеонос Айрес в Аржентина", обясни министърът на туризма.
 
Във връзка с блокираните българи в Малта, тя подчерта, че се търсят какви са вариантите.

Wizz Air спира всички полети от и до Малта
 
"Няма да оставим нашите съгражадни да не могат да се приберат, но апелираме към отговорност в тази сложна ситуация", каза Ангелкова.
 
Тя отчете, че според данните, които са към 16 ч на 18 март, в местата за настаняване за нощували 2006 души, като от тях 961 са чужденци.
 
"Буквално нямаме туризъм, спадът е драстичен и това е абсолютно разбираемо с оглед на безпрецедентната ситуация", заключи Николина Ангелкова.