Здравните власти са взели решение да се ограничи броят на болниците, на които ще се предоставят новите лекарства за онкоболни пациенти. Това твърдят пред Дарик лекари от страната, които разполагат с документ, според който проследяването на ефекта от лекарство срещу рак на белия дроб ще се осъществява само в 7 болници у нас.
 
От Националния съвет по цени и реимбурсиране обясниха за Дарик, че не става въпрос за някаква рестриктивна мярка, тъй като за всяко ново лекарство има отделен списък от лечебни заведения, в които то може да бъде проследявано. От друга страна имало възможност и самият списък да бъде променян при необходимост.
 
Нови правила за лечението на онкоболни стреснаха лекари и пациенти

Според решение на здравните власти молекулите за онкоболните ще се предоставят само на определени болници. Така например нова молекула срещу рак на белия дроб ще се проследява само в Онкологичната болница, "Царица Йоанна ИСУЛ", "Софиямед", "Сити Клиник", "Свети Георги" в Пловдив, "Св. Марина" във Варна и "Георги Странски" в Плевен. Това е регламентирано в документ, с който Дарик разполага.
 
Бави ли се плащането на онколекарствата?

Мярката се явява притеснителна за лекарите, работещи в болници извън този списък. В коментар по темата председателят на Националния съвет по цени и реимбурсиране проф. Николай Данчев обясни, че става въпрос за решение, взето със съдействието на лекари и национални консултанти, което обаче не представлява никаква рестрикция, тъй като списъкът можело да бъде променян.

 
Дистрибутори на лекарства за онкоболни недоволстват от нови правила

"За болниците сме се консултирали с националните консултанти, тъй като става въпрос за лекарства предимно в онкологията. Още нещо - след като дадената фирма получи информацията, в кои болници ще се проследява нейната терапия, има право да възрази. Примерно, тя може да допълни, че по нейно мнение в дадена болница има много добри специалисти и тази болница да бъде добавена", разясни той.
 
"Става дума за лекарства, които са включени наскоро. И, когато те са минавали оценка на здравните технологии, са декларирали, че таргетната популация е от порядъка на 10-15 души. Вие как го виждате да разрешим при една популация от 15 души в проследяването да участват всички болници? То трябва да бъде извършвано във болниците, които имат най-добрите кадри за тази работа и най-добрата апаратура, която определи даден пациент дали е подходящ за дадено лекарство или не", поясни още проф. Николай Данчев.
 
Обмислят Здравната каса да плаща онколекарствата директно на търговците

В заключение проф. Данчев допълни, че за всяко ново лекарство списъкът с болници е различен, като за някои от молекулите в него фигурират 10 и повече лечебни заведения.