/ Thinkstock/Getty Images
Онкоболен пациент бил върнат от столична болница в Кюстендил, защото му казали, че няма необходимите за него лекарства. За случая съобщи председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, който описа проблема като огромен.Той се пораждал от факта, че заради проверки, които здравната каса извършва според новите правила, по които работи, тя забавя плащането на онколекарства. От здравната каса обаче отрекоха да има подобни забавяния.

Нови правила за лечението на онкоболни стреснаха лекари и пациенти

Освен за върнат онкоболен пациент, д-р Стойчо Кацаров съобщи и за спиране на продажбата на различни лекарства у нас от страна на фармацевтични фирми. Причините за липсите на медикаменти според Кацаров са три. "Дефицит на лекарства заради реекспорт. Втората причина за изчезването на лекарствата са въведените правила и един куп лекарства, включително и миналата седмица имаме съобщения, за спиране на продажбите на лекарства в България. Или изваждане от позитивния лекарствен списък. Имаше съобщение за 10-12 лекарства, спират заради не искат да дават тези 10% които им се задължиха с правила и прочие. И сега се натрупва трети проблем с това разсрочено плащане. Всички тези трите контрират директно пациента."

Дистрибутори на лекарства за онкоболни недоволстват от нови правила

Според подуправителя на здравната каса Димитър Петров обаче плащанията се извършват така, както са заложени в новия Национален рамков договор. Петров допълни, че заради увеличаването на разходите за онкомедикаменти от 20 на близо 27 млн. лв. в последните два месеца здравната каса е предприела масирани проверки в Отделенията по химиотерапия.