Здравните власти обмислят дали първата ваксина против коклюш на най-малките да се слага не на два, а на месец и половина, както и другите две дози - на 3 и 4-месечна възраст, също да се слагат 2 седмици по-рано, посочва NOVA.

Причината за подобна промяна е, че все още най-много заболели има сред бебетата до 1 година, а и усложненията при тях са по-чести. Засега идеи за промяна в имунизационния план при останалите три дози сред подрастващите няма, а според здравните власти няма необходимост да се мисли и за реимунизация на всеки 10 години сред възрастните.

Календар на ваксините – кои са задължителните имунизации и реимунизации

С новите 70 случая за първите 2 дни от седмицата броят на заразените у нас вече е около 400. Числото накара властите да действат. „Това е рядко срещано заболяване и при него 400 случая са съществена бройка. Да, това е национална епидемия”, посочи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Личните лекари са на мнение, че тестовете за коклюш трябва да се покриват от Здравната каса, за да бъде и статистиката по-всеобхватна, а и за да се облекчат семействата.


Доц. Ангел Кунчев: Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат строги мерки

По думите на общопрактикуващия лекар д-р Николай Христов във Варна цената е около 60 лв. „Имам 2500 пациенти. Досега не съм чул някой да си е платил за PCR”, подчерта медикът.

Държавата обаче има друг план - освен в София, да има възможност да се правят безплатни тестове и в още 4 областни града. Отпускат се средства на РЗИ във Варна, Пловдив, Стара Загора и Плевен, където има лаборатории към университетските болници. От понеделник те трябва да започнат тази диагностика. Тя ще е безплатна, но по преценка на РЗИ и по критерии, които още не са им изпратени от здравните власти.

Според детския инфекционист доц. Атанас Мангъров проблемът с коклюша се корени другаде. През 2010 година България, по пример на други държави, спира да използва целоклетъчната ваксина срещу коклюш заради страничните ѝ ефекти. „При нея почти винаги се вдигаше висока температура и понякога се получаваха гърчове”, отбелязва доцентът.

Безклетъчните ваксини, към които България преминава тогава, не успяват да създадат групов имунитет и дават по-краткотрайна защита. „Не дават имунитет върху лигавиците и тези, които са ваксинирани, могат да се заразяват и съответно да разпространяват коклюша, без самите те да се разболяват тежко”, подчерта доц. Мангъров.

Доц. Мангъров посочи причината за бума на коклюш у нас

Здравните власти са на друго мнение. „Решението е абсолютно правилно. Никоя развита страна няма да се върне към пълноклетъчната ваксина. Една от слабостите е, че действително имунитетът е малко по-кратък”, заяви доц. Кунчев.

На дневен ред е и въпросът дали най-малките да се имунизират 2 седмици по-рано. „Трябва да направим така, че да не разкарваме майката два пъти в месеца, а да изтеглим и другите ваксини също 2 седмици по-рано, за да облекчим работата и на личните лекари, и най-вече на майките”, отбеляза главният държавен здравен инспектор.

Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май

Повечето епидемиолози препоръчват ваксинацията на бременните жени да стане в третия триместър, но имало и изключения.

„Ако една госпожа реши да забременява, е хубаво да се ваксинира преди да забременее. Антителата са същите, също ще отидат при новороденото”, препоръча доц. Мангъров.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
nova.bg