"На 16 февруари се случи това, което мнозина смятаха за неизбежно, други все пак считаха за немислимо. Според официалната информация от Кремълския режим Навални почина, но може би само най-преданите на режима не могат да произнесат истината. Навални беше убит. Той умря в следствие на години мъчителни условия като политически затворник, липса на медицински грижи, съчетани с постоянен психологически тормоз". Това заяви депутатът от ПП-ДБ Никола Минчев от парламентарната трибуна.

"За трите години откакто е зад решетките, прекара в наказателния изолатор повече от 300 дни. Многократно хора от екипа му и правозащитници предупреждаваха, че здравето му устойчиво се влошава и може да умре в затвора, но специалното отношение към лидера на руската опозиция продължи повече от цяло десетилетие", добави Минчев.

Христо Грозев: След смъртта на Навални може да започне цяла вълна от репресии и убийства

Той напомни, че през 2013 г. Навални беше осъден за присвояване на средства, но хората са излезли на протест и присъдата е смекчена на условна. През 2021 г. Навални беше задържан на московското летище при пристигнето си от Германия, беше осъден на затвор за нарушаване на предхождащата присъда - нищо, че през това време беше лекуван в германска болница след умишлено отравяне в родината си", каза Минчев и уточни, че в последствие опозиционерът на Путин е осъден на 19 години затвор по чисто политически обвинения.


"Навални беше убит от страх. В страна, в която политическият елит в продължение на години отглежда и култивира политическа безалтернативност, Навални беше алтернатива, както беше Борис Немцов. Навални завеща на сънародниците си да не се страхуват. Днес Русия на Путин е диктатура на терора", каза Минчев и заяви, че ПП-ДБ внасят проект на декларация по тази тема, която се надяват да бъде подкрепена от парламента. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС