Българският лекарски съюз поиска незабавно извинение от страна на служебния премиер Стефан Янев. Повод за това са негови думи, изказани по време на парламентарния блиц контрол.

"Войните са много, но в тази за здравето, войниците носят друг тип униформи и дават друг тип клетва. Хипократовата клетва изисква готовност за саможертва" е изказването на Янев, което възмути съсловието в бели престилки.

Янев: Огласените мерки са достатъчно щадящи

"Ние, българските лекари, сме силно огорчени от Вашите думи. Моля да не бъркате армията с медицината. Никъде в Хипократовата клетва не става дума за саможертва от страна на медиците", посочват от БЛС. "В тежката битка, която водят колегите по целия свят, нито един лидер не си е позволил подобно изказване", пишат медиците в отворено писмо до служебния премиер Стефан Янев, с копие до медиите.

В писмото те припомнят и казуса с допълнителното възнаграждение от 1000 лева за лекарите, които пряко контактуват с болните от COVID-19.


"По искане на Министерството на финансите бяха проведени срещи, на които ни беше заявено категорично, че пари за медиците на първа линия няма и те ще бъдат спрени. Всякакви спекулации, че инициативата за това е на БЛС не отговаря на истината", се посочва в отвореното писмо. От БЛС заявяват, че на всички срещи категорично не са се съгласявали да се намаляват парите за колегите, които работят на първа линия. Случаите, които станаха известни в публичното пространство, за неизплатени по 1000 лв., са в резултат на тълкувание на НЗОК.

Здравният министър издаде заповедта за новите противоепидемични мерки

В заключение от Управителния съвет на Българския лекарски съюз настояват за незабавно извинение от Янев. "Българските медици не заслужават такова цинично отношение особено на фона на погубени животи на наши колеги и на техните деца, които повече няма да видят своите родители", посочват медиците.