Лед скова Бургаския залив (СНИМКИ)
92106

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Лед скова Бургаския залив (СНИМКИ)
  • Лед скова Бургаския залив (СНИМКИ)

Лед скова Бургаския залив. Големи ледени блокове плуват край лодките в рибарското пристанище на „Сарафово" и край Морска гара - Бургас. Зимата не пощади и пернатите обитатели на трите езера край морския град. Тази година орнитолозите там се натъкнаха и на розови фламинги.

Морето в Бургас замръзна (СНИМКИ)

Първият път, когато заливът е скован от подобен студ, е през далечната 1929 година, оттам започнали архивите. Тогава замръзнало не само Черно, но Балтийско море, както и някои от най-големите европейски реки, а хиляди кораби били блокирани в леда. Днес малцина си спомнят толкова сурова зима.

През 1954 г. зимата е толкова мразовита, че морето отново побелява. Този път обаче не замръзва, а се покрива с ледени блокове от река Дунав, които се струпват в Бургаския залив, завлечени от познатото на местните „дяволско" течение. След повече от половин век в морските води край Бургас отново се носят ледени блокове. Кметът на Бургас Димитър Николов лично провери какво е състоянието на общинския кораб Св. Анастасия, който също беше в леден капан.

"Аз не помня кога е замръзвало. Тази година за първи път видяхме в следствие на много ниските температури. Една част на пристанище Сарафово е замръзнала и вече ни създаде проблем защото точно около общинското корабче е замръзнало и се притесняваме сега да не пострада".

Лед скова Варненското езеро (СНИМКИ)

Край Бургас замръзна не само морето, но и езерата. Суровата зима доведе до смъртта на много птици в ледените води. Ниските температури трудно понасят и неочакваните гости в страната ни. За поредна година бургаските езера приютяват малка група розови фламинги. Екземплярите бяха забелязани при последното преброяване на зимните обитатели от БДЗП преди седмица.

В същото време от БАБХ разпространиха информация за открити огнища на птичи грип в Бургаско. Последваха и предупреждения към гражданите да не докосват открити мъртви птици. Темата е особено деликатна за жители на бургаския квартал Горно Езерово, чиято основна част са роми. Немалко са случаите, в които местните изяждат открити мъртви пернати. Тази практика обаче секва след като баща и син се оказват на крачка от смъртта след консумация на мъртъв лебед. Кметът на квартала Иванка Георгиева разказва:



"Който го беше ял се беше разболял, но не беше от птичи грип, а самият лебед е бил наръбан от гризач. Доста тежко беше състоянието му, но се оказа, че тази болест се предава от гризачите - от плъхове и мишки. Болен плъх или мишка е ял от замръзналия лебед, после те са го опържили, но не е бил добре изпържен. Консумирал го е той и сина му и се бяха разболели. Вече няма такива случаи, взеха си поука от случая, който беше миналата година".

Пъдпъдъци с птичи грип в Бургаско, откриха и второ огнище

Георгиева признава, че продължава да води разговори с ромите квартала. Организира и ежедневни обходи край Бургаското езеро, до което достигат крайните имоти в „Горно Езерово". От началото на студените дни, мъртви лебеди или гъски, които са най-многобройните видове през това време на годината, там не са открити.