Лед скова Бургаския залив (СНИМКИ)
Лед скова Бургаския залив (СНИМКИ) / снимки: Община Бургас
Лед скова Бургаския залив (СНИМКИ)
92106
Лед скова Бургаския залив (СНИМКИ)
  • Лед скова Бургаския залив (СНИМКИ)

Лед скова Бургаския залив. Големи ледени блокове плуват край лодките в рибарското пристанище на „Сарафово" и край Морска гара - Бургас. Зимата не пощади и пернатите обитатели на трите езера край морския град. Тази година орнитолозите там се натъкнаха и на розови фламинги.

Морето в Бургас замръзна (СНИМКИ)

Първият път, когато заливът е скован от подобен студ, е през далечната 1929 година, оттам започнали архивите. Тогава замръзнало не само Черно, но Балтийско море, както и някои от най-големите европейски реки, а хиляди кораби били блокирани в леда. Днес малцина си спомнят толкова сурова зима.

Лед скова Бургаския залив (СНИМКИ)
netinfo
През 1954 г. зимата е толкова мразовита, че морето отново побелява. Този път обаче не замръзва, а се покрива с ледени блокове от река Дунав, които се струпват в Бургаския залив, завлечени от познатото на местните „дяволско" течение. След повече от половин век в морските води край Бургас отново се носят ледени блокове. Кметът на Бургас Димитър Николов лично провери какво е състоянието на общинския кораб Св. Анастасия, който също беше в леден капан.

"Аз не помня кога е замръзвало. Тази година за първи път видяхме в следствие на много ниските температури. Една част на пристанище Сарафово е замръзнала и вече ни създаде проблем защото точно около общинското корабче е замръзнало и се притесняваме сега да не пострада".

Лед скова Варненското езеро (СНИМКИ)

Край Бургас замръзна не само морето, но и езерата. Суровата зима доведе до смъртта на много птици в ледените води. Ниските температури трудно понасят и неочакваните гости в страната ни. За поредна година бургаските езера приютяват малка група розови фламинги. Екземплярите бяха забелязани при последното преброяване на зимните обитатели от БДЗП преди седмица.

Лед скова Бургаския залив (СНИМКИ)
netinfo
В същото време от БАБХ разпространиха информация за открити огнища на птичи грип в Бургаско. Последваха и предупреждения към гражданите да не докосват открити мъртви птици. Темата е особено деликатна за жители на бургаския квартал Горно Езерово, чиято основна част са роми. Немалко са случаите, в които местните изяждат открити мъртви пернати. Тази практика обаче секва след като баща и син се оказват на крачка от смъртта след консумация на мъртъв лебед. Кметът на квартала Иванка Георгиева разказва:

"Който го беше ял се беше разболял, но не беше от птичи грип, а самият лебед е бил наръбан от гризач. Доста тежко беше състоянието му, но се оказа, че тази болест се предава от гризачите - от плъхове и мишки. Болен плъх или мишка е ял от замръзналия лебед, после те са го опържили, но не е бил добре изпържен. Консумирал го е той и сина му и се бяха разболели. Вече няма такива случаи, взеха си поука от случая, който беше миналата година".

Пъдпъдъци с птичи грип в Бургаско, откриха и второ огнище

Георгиева признава, че продължава да води разговори с ромите квартала. Организира и ежедневни обходи край Бургаското езеро, до което достигат крайните имоти в „Горно Езерово". От началото на студените дни, мъртви лебеди или гъски, които са най-многобройните видове през това време на годината, там не са открити.