Лавина затрупа и уби 23-годишно момче в района на Северен Пирин. Снежната маса е паднала от връх Тодорка към хижа Вихрен. На мястото е имало група скиори, които са карали ски извън разрешената зона високо в планината. Директорът на Планинската спасителна служба Радко Марков обясни пред Дарик, че има опасност и от други лавини в местността, както и в останалите планински райони, особено в следобедните часове.

Опасна мода сред туристите в планината
 
"Намерен е затрупаният човек, мъртъв е. На 23 години е, българин е. Други хора няма. Лавината е била изключително голяма", каза той.

Лавина затрупа мъж в района на Седемте рилски езера
 
Към момента има опасност от още лавини в района:
 
"В този склон на Тодорка има много лавини, така че има опасност. Но нашите хора действат предпазливо. Човекът вече е изваден и всички са на безопасно място. Надяваме се, че вече няма да има проблеми. Но по принцип лавинната опасност остава голяма, така че хората много да внимават", препоръча специалистът.

Трима туристи оцеляха, след като бяха затрупани от лавина в Рила

Със затоплянето на времето нарастват възможностите за образуване на лавини, затова туристите и скиорите трябва да бъдат особено внимателни, предупреди Марков.

 
"Особено в следобедните часове, тъй като вече времето се стопля, лавинната опасност се повишава много, така че хората, които излизат в планината, трябва да са много внимателни. Трябва да се движат в планината сутрин рано, а пък скиори да не карат по необработени терени и стръмни улеи", препоръча още директорът на Планинската спасителна служба.

Лавина падна на Витоша, двама загинаха