Просветното министерството и образователните инспекции продължава с усилията да възвърнат отпадналите ученици в училище. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред учителите по време на срещата с педагогическите специалисти от община Костенец, която се състоя в Средното училище "Неофит Рилски" в Костенец. Това съобщи пресцентърът на МОН.

Министър Вълчев е посочил, че една от най-важните цели е да се намали процентът на отпаднали от системата на образованието деца и ученици, да се положат усилия децата да останат по-дълго в училище, за да се намали неграмотността.

Вълчев: Романът „Под игото” не трябва да бъде променян (ВИДЕО)

Много е важно всички ученици да придобият знания и умения, за да са конкурентоспособни, е казал министър Вълчев. Той е отбелязал, че днес всички образователни системи по-трудно мотивират децата за учене отколкото преди. Според него учителите трябва да провокират интереса на учениците към знание, да бъдат креативни и да прилагат иновативни подходи в учебния процес, да търсят възможности да оптимизират процеса на обучението, при които учебниците не са задължителни.

Министърът е призовал учителите да подготвят изпитните материали по подобие на тези от PISA, за да се справят по-добре учениците с тях. Необходима е промяна не само на изпитните формати, но и на методите на преподаване. Трябва промяна във фокуса на работа. Всяко училище е различно и вие трябва да си намерите вашите рецепта, е казал министър Вълчев.


Вълчев към студентите: Следващите 50 г. всеки ще сменя професията, а не работното място

По думите му решението за увеличаване на възнагражденията на преподавателите е в резултат на убеждението на правителството, че мотивираните и добри учители са най-важният фактор за подобряване на резултатите и за справяне с предизвикателствата, пред които е изправена образователната система. Министърът е отбелязал, че държавата и обществото ще очакват повече от тях.

На срещата са били представени и възможностите за участие в проектите, които започва Министерството на образованието и науката - "Подкрепа за успех", "Активно приобщаване в системата на предучилищното образование" и "Образование за утрешния ден".

Министър Красимир Вълчев се е срещнал и с представители на образователната общност в Долна баня и в община Ихтиман.
 
БТА