Заедно с депутати от опозицията разработваме предложения за актуализиране на републиканския бюджет, сред които е намаляване на ДДС с 2 процента. Това заяви в Шумен лидерът на "Новото време" Емил Кошлуков. Фискалният ефект на това намаляване по наши изчисления ще е около 810 млн. лева, допълни той. По думите му, ако кабинетът се съгласи да бъде намален ДДС, парите ще бъдат върнати в българската икономика. По този начин ще се намали и натискът на инфлацията, смята Кошлуков.

Той каза още, че при формирането на републиканския бюджет министър Пламен Орешарски е заложил една огромна бомба, като е изчислил доходите на бюджета върху цена на петрола от 65 долара за барел, а в същото време Русия е заложила цена от 105 долара за барел. Според него тези разчети са натоварили бюджета. „Целта на тази фалшива цена беше да се формират пари в бюджетния излишък, за да могат да ги харчат за изборите", допълни Кошлуков. Когато превозвачите протестират, кабинетът се разполага с 3 милиарда отгоре излишни наши пари, каза още Емил Кошлуков.

По време на среща с журналисти Кошлуков съобщи още, че с депутати от опозицията ще внесат в парламента декларация за осъждане на Възродителния процес. За 20 години няма нито един осъден за това, а може би заради участието на ДПС във властта продължава да се прикрива истината за престъпленията, извършени по това време, допълни Кошлуков. Крайно време е българският парламент ясно да се произнесе по този въпрос, смята той.

Други новини от Шумен