Кметът на Перущица Ради Минчев, както и Павлин Статев и Илияна Павлова, които бяха задържани вчера при акция на ДАНС и МВР, остават в ареста за 72 часа. Това съобщи окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

По думите му става въпрос за предварително подготвена схема за източване на средства от Междуведомствената комисия, в случая за укрепване на свлачище в землището на село Чурен, като за целта са изготвени неистински документи. Укрепването е трябвало да се извърши в периода април-юни т.г., добави наблюдаващият прокурор Даниела Стоянова.

Строителните работи са на обща стойност 260 000 лева, като подготвените документи са за първия транш в размер на 132 000 лева, уточни Румен Попов. Дружество, контролирано от Павлин Статев, е влязло в договорки с Минчев и Павлова, за извършване на строителните дейности без същото да отговаря на изискванията по ЗОП, няма и посочен подизпълнител.

Арестуваха кмета на Перущица, ДАНС влезе в общината

Подписва се договор между кмета и същинския строител, като подписите на истинските лица-изпълнители са подправени от Статев. Предварително се е знаело кой ще спечели поръчката, договорено е също свлачището да се укрепи за 45 000 лева, а останалата сума от 85 000 лева е разпределена между участниците в схемата, уточни окръжният прокурор.



Той добави, че две трети от документацията само по този казус е неистинска, в това число и акт 15, което е постигнато с 13 фалшиви подписа.

Сигналът за финансовите злоупотреби в община Перущица е подаден в ДАНС през февруари 2016 г., каза директорът на регионалната структура на агенцията Николай Петров. Установено е, че престъплението продължава да се извършва от същите лица и след събирането на необходимата информация се е пристъпило към акцията по задържането им на 13 септември.

По думите на директора на ОД на МВР-Пловдив Христо Разсолков операцията е извършена на територията на Перущица, София, Плевен, Бургас, Пловдив и Приморско. На различните места са задържани общо 7 лица, четирима от които вече са освободени, на трима са повдигнати обвинения, иззети са компютри, флашки с различна информация, 40 000 лева, 13 броя печата на различни държавни и общински администрации.