С повече от два часа се забави отпътуването на 70 руски дипломати и служители на руското посолството у нас и техните близки от "Летище София". Така общо напусналите страната станаха около 200 души.

През цялото време на летището имаше засилена полицейска охрана.

От Руската федерация изпратиха държавни самолети Ил-96.  Двата аероплана извършват полетите с хуманитарен статут заради забраната за руски самолети да прелитат през въздушното пространство на Европейския съюз.



По-рано три автобуса с руски дипломати и техни близки пристигна на „Летище София”. Те отказаха да отговорят какво смятат за решението на българското правителство да ги експулсира, както и каква позиция са заемали в Посолството на Русия в България.

При слизането си от третия автобус руските граждани бяха посрещнати с гневни скандирания за сбогом и с табела с надпис „Сбогом, Мутрофанчета” от Кольо, който се определи като българин, като един европейски представил и евроатлантик.





„Аз съм един европейски представил и съм тук, за да изпратя тези дипломати. Всъщност те са шпиони под прикритието на дипломатическия си имунитет и с голяма радост ги изпращаме оттук. Не виждаме да носят тоалетни чинии, но да се надяваме, че ще си намерят по пътя някъде”, каза той пред журналистите.

Мъжът е категоричен, че нямаме нужда от такива дипломати. Имаме достатъчно руски представители, които остават, така че Митрофанова може да не се жалва толкова, добави той.

Напускащите страната ни руски граждани отказаха да говорят с медиите. Част от заминаващите са с деца, други с домашни любимци. 

Един от чужденците заяви, че “благодарение на българското правителство” вече не работи в руското посолство.

Пред сградата на летището има въоръжени жандармеристи, а в салона за заминаващи други полицаи се грижат за реда.

На столичното летище са предвидени няколко гишета за проверка на документи и багажи за двата полета.

По разписание те са предвидени за излитане в 15:00 и 15:30 ч. към московското летище Внуково.

Първият самолет кацна на летище София около 13 ч., съобщава БГНЕС.

Според непотвърдена информация общата бройка на руснаците, които ще напуснат в неделя страната ни, е около 170 души.

Неделя е крайният срок изгонените руски дипломати да напуснат България

На 28 юни премиерът в оставка Кирил Петков съобщи, че България отзовава 70 руски дипломати и дипломатически служители.

"Отзоваваме 70 руски дипломати. Всеки, който работи за чужди интереси, ще бъде призован да се върне обратно в страната, откъдето е дошъл", заяви Петков, който поздрави службите за добрата работа.
БГНЕС/БТА