Мъжът, който вчера хвърли две димки срещу парламента и беше арестуван, се казва Иван Пейчев. Той е на 35 години и е от София, това потвърдиха от пресцентъра на МВР. При разпитите вчера задържаният се представяше като Джон Смит от Нова Зеландия.

Името на нападателя е било изяснено и след намесата на негови близки, които са го разпознали при разспространените вчера снимки. 35-годишният мъж е бил пиян, когато е хвърлил димките срещу парламента. Експертизата на съдържанието на чантата (на снимката в текста), която е носел той, пък е показала, че бомбата в нея не е истинска, а пистолетът е бил пластмасов.

Пред Агенция „Фокус” комисар Валери Йорданов, директор на СДВР, коментира, Пейчев не е известен на МВР и няма регистрирани криминални прояви. Мъжът продължава да отказва да отговори и на въпроса защо го е направил и откъде е намерил димките.

Материалите по случая са докладвани пред Софийска районна прокуратура. След консултации с прокурор, ще стане ясно какво обвинение ще бъде повдигнато на мъжа, но вероятно ще е за хулиганство. Задържаният е с 24-часова полицейска мярка „задържане под стража”. От МВР уточниха, че ще се иска мярката за задържане на Иван Пейчев да бъде удължена за 72 часа.



Вчера по обед мъжът хвърли две димки пред сградата на парламента и остави подозрителен сак, в който се виждаше мобилен телефон и електроника. „Може би, българският парламент е единственият по света, пред който всеки гражданин има достъп”, каза след инцидента зам.-председателят на парламента и депутат от ГЕРБ Анастас Анастасов. „Това че някъде има намерен взрив не означава, че той е насочен против някаква личност или определена сграда”, добави той.

Ден по-рано депутатът от БСП Пенко Атанасов подаде сигнал за опасна находка в столичния квартал „Витоша”. Изпратените полицаи открили рекордните 8 кг тротил край депутатския блок. Антимафиоти от ГДБОП са задържали мъж, който е бил  разпитан откъде се е сдобил с тротила и защо го е подхвърлил пред жилищния блок.

Неотдавна 36-годишен почерпен гражданин атакува сградата на Народното събрание с домати. Той успял да хвърли два домата преди полицаи да го арестуват. Мъжът беше паркирал автомобила си напречно на бул. „Цар Освободител”, точно пред парадния вход на парламента, и беше заредил торба с домати на капака на автомобила си.