Община Карлово ще въведе делегирани бюджети за училищата през месец септември, информират от кметска администрация.

Въвеждането на делегираните бюджети се отложи във времето заради огромния дефицит, който ръководството на общината е наследил, каза кметът инж. Найден Найденов.

1 830 000 лв. е размерът на просрочените задължения в образованието. Между тях има непогасени задължения за телефони, вода и ел. енергия за 2006 г. 671 000 лв. държавни средства, предназначени за образованието, са били пренасочени към други дейности. община Карлово ще поиска помощ и от Министерството на финансите, обяви зам.-кмета Ганчо Караджов.

Въпреки че приоритет при създаването на местния бюджет тази година ще бъде образованието, бюджетната рамка ще бъде много свита и ще се работи само по неотложните дейности. 

Предстои преструктуриране на училищната мрежа и подобряване на образователната инфраструктура, информират още от общината.

5 училища в Карловско ще бъдат санирани по програма за енергийна ефективност от международен фонд “Козлодуй”. Предстои ремонт на СОУ “В.Левски”, СОУ “Христо Проданов”, ОУ”Св.Св.Кирил и Методий” и ОУ “Райно Попович”. Ще бъде санирано и училището в с. Розино.