Лидерът на ГЕРБ е председател на комисията по външни въпроси
Ден за разпределение на постоянните комисии в Народното събрание. Като най-голямата парламентарна група, ГЕРБ-СДС получиха председателството на най-много и на най-важните комисии.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов оглави Комисията по външна политика и в 50-ото Народно събрание. Решението за състава на комисията бе гласувано със 174 гласа "за", 26 - "против" и четирима "въздържал се". Борисов председателстваше същата комисия и в състава на 49-ото Народно събрание.

Байрам Байрам от парламентарната група на ДПС беше избран за председател на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание.

Комисията по конституционни и правни въпроси оглави Анна Александрова от ГЕРБ-СДС.


Петър Кънев от "БСП за България"
оглави Комисия по икономическа политика и иновации.

Кирил Петков от "Продължаваме промяната-Демократична България" беше избран за председател на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове в 50-ото Народно събрание.

Андрей Цеков също от ПП-ДБ оглави Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление в Народното събрание.

Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС беше избран за председател на Комисията по отбрана.

Председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред стана Маноил Манев от ГЕРБ-СДС.

Комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специални разузнавателни средства и достъпа до данни по Закона за електронните съобщения се формира на паритетен принцип - по двама народни представители от всяка парламентарна група, приеха още депутатите. Тя се председателства на ротационен принцип за една парламентарна сесия според числеността на парламентарните групи, последователно от членовете на комисията.

За ротационен председател на комисията за настоящата сесия беше избран Даниел Митов от ГЕРБ-СДС.

Делян Добрев от ГЕРБ-СДС бе избран за председател на Комисията по енергетика.

Народният представител от "Възраждане" Коста Стоянов е избран за председател на постоянната Комисия по въпросите на младежта и спорта.

Иван Иванов от "БСП за България" оглави Комисията по земеделие, а Деница Сачева от ГЕРБ-СДС - Комисията по труда и социалната политика в 50-ото Народно събрание.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов беше избран за председател на Комисията по демографската политика, децата и семейството.

Силви Кирилов от ИТН оглави Комисията по образованието, а Коста Стоянов от "Възраждане" - тази по въпросите на младежта и спорта.

Александър Симидчиев от ПП-ДБ оглави Комисията по здравеопазване, неговата колежа Надежда Йорданова ще председателства Комисия по правата на човека и вероизповеданията, а Явор Божанков също от ПП-ДБ беше избран за председател на Комисията по електронно управление и информационни технологии.

Станислав Анастасов от ДСП оглави Комисията по околната среда и водите в Народното събрание, а Халил ЛетифовКомисията по транспорт и съобщения.

Георги Георгиев от ГЕРБ-СДС оглави антикорупционната комисия в парламента, а Станислав Балабанов от ИТН - Комисията за прякото участие на гражданите, жалбите и взаимодействието с гражданското общество в Народното събрание.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БТА