„Издигнахме Петър Стоянов като номинация за конституционен съдия, защото съм убеден, че ако той получи подкрепата на парламента, той ще бъде най сериозната кандидатура за председател на Конституционния съд, т.е., в СДС мислим винаги няколко крачки напред". Tова каза председателят на СДС Емил Кабаиванов на среща с журналисти в Плевен.

Той припомни, че през последните десет дни страната е свидетел на кризисната ситуация, която се създаде около избора на Венета Марковска, което е довело до един допълнителен удар върху международния имидж на България. Кабаиванов изрази убеденост, че това може да прерасне и в икономически санкции към България.

Той сподели, че в понеделник сутринта е поискал среща с премиера Бойко Борисов, на която е заявил намерението на СДС да излъчи кандидатура за председател на Конституционния съд.

„Думите на премиера бяха: Молбата ми е само кандидатурата да бъде достойна, за да не се повтаря това, което се случи с избора на Марковска", каза лидерът на СДС Кабаиванов.



Той обясни, че по-късно в понеделник са имали няколко разговора с Петър Стоянов и във вторник той е дошъл на Националния изпълнителен съвет, където след разговори са направили номинацията.

„За мен е съвсем естествено Петър Стоянов да поиска няколко дни време за размисъл, защото има достатъчно международни ангажименти", каза Кабаиванов и посочи някои от тях, сред които членство в няколко неправителствени организации, ангажиментът му във фондация „Клинтън", в която отговаря за Югоизточна Европа. Това налага срещи на международно ниво за да уведоми хората, с които работи, между които Бил Клинтън, ген. Уесли Кларк.

Емил Кабаиванов изтъкна, че са обсъждали и други кандидатури - добри юристи с авторитет, „но знаково издигнахме една фигура, която е с безспорен обществен авторитет и морал". Той каза още, че според него, това е един начин България да излезе от създадената кризисна ситуация и да се предотврати кризата на институциите.