За първи път се случва медия да казва добри неща за лекарите и се надявам да се превърне в традиция. Това заяви в интервю за Дарик анестезиологът от Университетска болница „Св. Георги" доц. Чавдар Стефанов, който е един от номинираните специалисти в кампанията на Дарик „Най-добрите лекари в Пловдив".

По думите му медиците имат нужда от самочувствие и инициативата на Дарик им го дава. Държа на мнението на своите колеги и на това на пациентите и се надявам то да е добро. Ако се промени - най-вероятно причината ще бъде в мен. Дано това да не се случи, каза още доц. Стефанов.

Ситуацията в анестезиологията в страната се влошава. Причината е преминаването на финансирането на анестезиологичната и интензивната помощ към Здравната каса, подчерта доц. Стефанов. По думите му вероятно това ще доведе до намаляване на средствата за екипите в сектора. Анестезиологичните отделения и без това са губещи, тъй като не спестяват нищо при лечението на пациентите. Само за година Интензивното отделение в Университетска болница е на загуба с около 1,5 млн. лева. Това показва, че финансирането не се случва както трябва. Без интензивни отделения болниците не могат да функционират. През тях преминават най-тежко болните пациенти. Когато се пестят пари точно от този тип помощ, резултатът е смърт, категоричен бе доц. Стефанов.

Той е един от 130-те специалисти, които станаха част от Лекарската лига на Дарик. Медиците бяха отличени на специална церемония, която се състоя в Новотела. Списъкът с лекарите можете да видите на сайта bestdoctors.bg.



Цялото интервю с доц. Чавдар Стефанов можете да чуете на radio.dariknews.bg