Даниела Попова оглави Апелативната спецпрокуратура
67044

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Даниела Попова оглави Апелативната спецпрокуратура
  • Даниела Попова оглави Апелативната спецпрокуратура

Шефът на първоинстанционната спецпрокуратура и наблюдаващ прокурор по мегаделото „Октопод" Светлозар Костов ще обмисли дали да се оттегли от поста си и от работата си по тежкия процес. Причината е пълното му поражение на конкурса за ръководител на Апелативната спецпрокуратура. Той беше спечелен от Даниела Попова, която до този момент временно заемаше поста.

За нея гласуваха всички присъстващи кадровици и така тя събра 19 гласа, докато Костов не получи нито един.

Постът беше овакантен след като титулярът Борислав Сарафов беше назначен за заместник главен прокурор. Още в началото на изслушванията стана ясно, че на Костов няма да му е лесно, след като беше подчертано как ръководената от него спецпрокуратура има най-висок процент върнати дела от съда.

Самият Костов изтъкна работата си по дела срещу организираната престъпност, но получи няколко допълнителни въпроса, от които стана ясно, че няма нито един внесен обвинителен акт, с изключение на този по делото „Октопод".



След загубата си обвинителят каза, че не го е срам от постигнатия резултат: „Този избор, като че ли, е резултат, ще използвам едно заглавие по Маркес „Хроника на една предизвестена смърт". Аз ще си направя изводите, защото не мисля, че моето семейство трябва да страда заради конюнктурата в тази държава. Ако стане ясно, че това е оценка за лоша работа на прокурора Костов, нека да си намерят по-добри прокурори".

Новият титулярен шеф на Апелативната спецпрокуратура Даниела Петкова спечели одобрението на всички присъстващи членове на Съвета. Тя призна, че работата по данъчните дела е сериозен проблем, защото липсват обвинителни актове, затова и по тях е нужна екипна работа. Тя каза, че има една логична причина за спечелване на доверието на целия ВСС: „Предполагам с концепцията, която съм изложила. Няма по какъв друг начин да мотивирам 19 човека да гласуват „за". Това е, аз никого не познавам от ВСС, така че няма как да бъде режисиран този конкурс и то с 19 на 0. Просто е невъзможно".