Адът на ГКПП „Кулата“ продължава вече четвърти ден. В 7:20 часа в неделя сутрин опашката от автомобили, пътуващи за Гърция, беше дълга 2 километра.

Изходът на магистрала „Струма“, непосредствено преди ГКПП „Кулата“, е затапен напълно.

Пътуващи коментираха пред БГНЕС, че за море трябва да се тръгне в 3 часа през нощта от Благоевград, а попаднали в задръстване преди пункта казаха, че ще стигнат в южната ни съседка довечера.

Над 10 хиляди коли са преминали през „Кулата“ за 15 часа

Пред пункта чакат и много автобуси, превозващи туристи от така наречените „екскурзии за един ден“. Те са предпочитани в югозапада тъй като за 25 лева може да се прекара един ден на морето. Тръгва се в 6 часа сутринта и се прибира към 20 часа, но в този трафик реално на море в Гърция максимумът на престоя е 6 часа. 

„Основната причина за задръстванията е увеличеният трафик. Пътникопотокът се е увеличил с около 25% в сравнение с миналата година”, обясни директорът на Главна дирекция „Гранична полиция” Светлан Кичиков пред NOVA.

Той увери, че обработката на един автомобил отнема не повече от 30 секунди. Забавянето се получавало, защото често пътуващите не държали на едно място всичките си документи.
Кичиков апелира към майките и бащите, които пътуват с децата си в отсъствието на другия родител, да носят не само оригинала, но и копие от декларациите за извеждане на малчуганите зад граница.

„Преминали сме на облекчен режим на обработка на документите на граждани на ЕС”, каза още Кичиков.
БГНЕС, nova.bg