Останалите ще протестират пред Министерски съвет утре
Правителството и част от земеделците подписаха общо споразумение на среща в Министерският съвет.

"Добавихме към текста само една точка, съгласно която ще има група, която ежемесечно ще проследява изпълнението на споразумението и ще обсъжда законите и всичко, което е важно за земеделците", обяви премиерът Николай Денков.

Фермери изляха 16 тона мляко на пътя Русе-Велико Търново (СНИМКИ/ВИДЕО)

В тази група ще участват представители и на други браншови организации от земеделието, които пожелаят, добави земеделският министър Кирил Вътев.
 

Останалата част от протестиращите земеделци не приемат условията, които са им предложени. Във вторник те организират голям протест пред Министерския съвет.


"Всеки има право да протестира в рамките на закона. Бяха поставени определени изисквания от фермерите по отношение на войната в Украйна, зелената сделка и тн. Всички тези проблеми имат отражение в споразумението, което подписахме днес. Нека всеки, който има претенции да го прочете първо", заяви акад. Денков.

"Колкото до искането да си подаде оставката министър Вътев - то не може да е към него адресирано. Да пратят писма до мен, до Мария Габриел, до Народното събрание. Но нека да има ясни мотиви, а досегашните мотиви вече фигурират в това споразумение", заяви на брифинг премиерът.

Протестиращите земеделци: Искаме 432 млн. лв. за чувствителните сектори

Самият Вътев обясни, че проблемите на земеделците по нищо не се различават, но по думите му интересите се различават. Според него разделението в земеделието е от десетилетия. Земеделският министър каза, че за да се справят с това разделение и за да се постигне баланс са потърсили за съветник и Илия Проданов, но по време на предишни протести той се е оттеглил. „Сега кажете кой кого и как разделя“, призова Вътев.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня