„След уволненията на областните управители отново ставаме свидетели на поредна злоупотреба с власт, изразяваща се в безпрецедентен натиск върху народни представители от „ДПС без Пеевски и група". Това заяви по време на брифинг в парламента председателят на ДПС, нечленуващ в парламентарната група на Движението, Джевдет Чакъров. Той посочи, че Комисията за противодействие на корупцията е започнала масирани проверки на народни представители от "ДПС без Пеевски".

"Получихме информация за среща между представители на КПКОНПИ, Националната агенция за приходите и министъра на финансите с притеснителното участие на трето лице. На тази среща е наредено да се започнат масирани проверки на народни представители от „ДПС без Пеевски“ и група", заяви Чакъров.

Той уточни, че към служебния министър на финансите е отправено запитване за въпросната среща. "Имало ли е външен човек по време на срещата, какви са предпоставките, наложили извършването на тези проверки, каква е причината точно сега да се разпоредят тези проверки, кое налага данъчните служби да сложат точно тези 25 души на скрининг, инспирирани ли са тези проверки от конкретни политически лица", поясни Чакъров.

„Днес ние вместо да се борим за справедливост и прозрачност сме свидетели на целенасочени и систематични компроматни атаки, които имат за цел да ни дискредитират и да подкопаят доверието в ДПС и почетния председател д-р Ахмед Доган“, заяви още Джевдет Чакъов.


По-късно позиция по темата изпрати и председателят на ДПС Делян Пеевски. От нея става ясно, че е изпратил сигнал до и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов за проверка на твърденията за „масирани проверки”, срещи с представители на Министерство на финансите и КПК, от които е получавана информация за действия, насочени срещу изключените от ПГ на ДПС депутати, изнесени от Джевдет Чакъров на брифинг в НС.

В него се изразява тревога и необходимост от установяване на фактите и обстоятелствата, свързани с евентуалното допускане от съответните органи на нерегламентирани взаимодействия и контакти с отделни политици, както и създаването на предпоставки за използването на институциите за решаване на вътрешнопартийни лични амбиции.

Всеки политик е длъжен да носи отговорност за думите и делата си и всички думи и дела трябва да бъдат пред очите на обществото. Отговорност на институциите е да съхранят своята независимост и авторитет от личностните домогвания на тези и онези провалени политици.

Във връзка с изказването на Чакъров от Националната агенция за приходите също излязоха с позиция:

„По повод изявлението на Джевдет Чакъров за оказван натиск върху членове на ДПС, категорично заявяваме, че Национална агенция за приходите е независим и политически неутрален орган, чиито функции произтичат от стриктното спазване на законите на Република България. При осъществяването на дейността си Агенцията не служи на чужди интереси, а само на интересите на държавата. Приходната администрация не прави проверки под политически натиск и такива не са разпореждани, поради което всеки опит за политическа намеса и въвличането на Агенцията в политически сюжети с цел извличане на дивиденти считаме за абсолютно недопустим“.

От НАП категорично отхвърлиха обвиненията на Чакъров за „скрининг“ на народни представители от страна на приходната агенция. „Това, освен невярно, е и манипулативно внушение, на което НАП остро се противопоставя, като препотвърждава категоричния си отказ да участва в скандали, разчистване на политически сметки и опити за намеса в дейността ѝ, както досега, така и за в бъдеще.

Никой, освен закона, не може да повлияе на решенията и дейността на служителите в НАП. Агенцията служи на интересите да държавата и никой няма право с лека ръка да я замесва в евтини сензационни политически интриги.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня