Почти цялата страна е обхваната от грипна епидемия. Вчера бе обявена такава във Враца, а от днес Монтана и Търговище са в списъка.

От Регионалната здравна инспекция в Монтана са предприели мярката заради висока заболеваемост през последните дни. Учебните занятия ще бъдат възстановени на 6 февруари т.г.
 
До решението за обявяване в Търговищка област се стигна след заседание на Регионалното бюро за борба с грипа и острите респираторни заболявания. На него бе отчетено, че заболелите в Търговищка област са вече 203 на 10 000 души. До 4 февруари, включително, учениците излизат във ваканция. Временно се преустановяват плановите консултации на здрави бременни жени и кърмачета, както и всички профилактични прегледи и имунизации. Грипни кабинети да бъдат разкрити в медицинските практики, разпореди РЗИ. Следващото заседание на Бюрото ще се проведе на 5 февруари.

Междувременно се удължава грипната епидемия в областите Пазарджик и Кърджали, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

 
РЗИ-Кърджали удължава грипната епидемия на територията на област Кърджали считано от 31 януари 2019 г. до 01 февруари 2019 г. включително.
 
РЗИ-Пазарджик удължава грипната епидемия на територията на област Пазарджик във връзка със запазващото се високо ниво на обща заболеваемост от грип и ОРЗ. Учебните занятия в областта се възстановяват, считано от 30 януари 2019 г.

Грипната епидемия продължава да се разраства
 
Към днешна дата грипна епидемия е обявена на територията на следните области: Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Сливен, Смолян, Софийска област, София-град, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен, Ямбол, както и на територията на община Луковит.

Във всички области, където е обявена грипна епидемия има преустановени учебни занятия. До второ нареждане се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ, плановите операции и провеждането на профилактични имунизации.

Предложение: Ако викнем линейка, но състоянието не е спешно, да си платим

Стара Загора пък отменя всички предприети противоепидемични мерки по време на грипна епидемия на територията на областта, считано от 30 януари, съобщиха от дирекцията на районната здравна инспекция. Причината - има значителен спад на острите респираторни заболявания през последната седмица.