БСП осъди в декларация от парламентарната трибуна поведението на член на СЕМ. Поводът е казусът между Бетина Жотева от медийния регулатор и журналиста от БНР Къдринка Къдринова. Такова поведение на член на СЕМ е несъвместимо с мястото му в тази институция.
 
Проблемът е и политически, подчерта Иво Христов от името на ПГ на левицата. Той допълни, че е проявено недопустимо неуважение към член на журналистическата гилдия, и декларира, че ще следят случая изкъсо.
 
Журналист се оплака, че е заплашван от член на СЕМ (ВИДЕО)

ПГ на "БСП за България" ще подкрепи всяка една журналистическа инициатива, насочена към защита свободата на словото, и остро ще се противопостави с всички парламентарни средства то да не бъде потъпквано по какъвто и да е било начин, се казва също в декларацията.
 
СЕМ е независим орган, но преди всичко е стожер за независимостта на журналистическото слово в страната, това е записано в статута на въпросната институция и в етичните правила на журналистическата гилдия, прочете още Иво Христов, като подчерта, че те в случая са нарушени грубо, както и законовите регламенти, и етичните правила от член на СЕМ, който е и журналист.

 
Нарушени са и базовите принципи на демокрацията, смятат от БСП. Член на СЕМ си позволява не да защитава словото, а да го потъпква по възможно най-арогантния начин. Смятаме, че това не е просто отделен прецедент, а поставя под въпрос работата, стила, атмосферата на работа в институцията, ако допуска такива членове, завърши Христов.