Антигенните тестове за COVID-19 ще се признават при отчитането и заплащането на три клинични пътеки - "Диагностика и лечение на бронхопневмония и бронхиолит при лица над 18-годишна възраст", "Диагностика и лечение на бронхопневмония в детска възраст" и "Диагностика и лечение на контагиозни вирусни и бактериални заболявания - остро протичащи, с усложнения", предава "24 часа".

Това съобщиха от пресслужбата на Българския лекарски съюз (БЛС) след среща със заместник-министъра на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева, експерти и юристи от Министерството на здравеопазването, на БЛС и на НЗОК.

Ангелов прогнозира колективен имунитет до края на лятото (ВИДЕО)

По време на срещата е било постигнато съгласие в Анекса към Националния рамков договор (НРД), който ще бъде подписан на 29 март, да бъдат вписани текстовете за заплащането на антигенните тестове. Отлага се изискването за водене на История на заболяването (ИЗ) във вида, въведен в НРД от 30 декември 2020 г.

От БЛС са настояли отлагането да бъде извършено до изготвяне на нови бланки за ИЗ, отговарящи на изискванията за водене на електронна документация в Националната здравноинформационна система, одобрени от Министерството на здравеопазването, НЗОК и БЛС и включени в наредба на министъра на здравеопазването.


Предвижда се въвеждане на текстове в НРД, с които да се регламентира възможността за пациенти с COVID-19, за които се е наложило превеждането им от едно лечебно заведение в друго, поради влошаване на тяхното състояние, да се заплащат дейностите по клинични пътеки или клинични процедури и на двете лечебни заведения.

На срещата е било договорено още, че всички изпълнители на специализирана извънболнична медицинска помощ, включително изпълнители на медико-диагностични дейности, определени със заповед на министъра на здравеопазването, да получават 10.00 лева за поставена доза на препоръчителна ваксина срещу COVID-19. 
"24 часа"