Срещу резултатите от местните избори са образувани 438 дела. Това каза председателят на Върховния административен съд /ВАС/ Константин Пенчев на форума "Напредъкът по пътя към утвърждаване на България като европейска правова държава" в Националния пресклуб на БТА.

Жалбите, по които се образуват делата, са свързани най-вече с твърдения за закононарушения, които са повлияли на изборния резултат, посочи Пенчев. Има злоупотреби с възможността за обжалване и то не само от малки партии, които използват съдебната инстанция, за да имат още няколко дни живот. Този подход не е сериозен, не може съдът да подменя избирателните комисии, не може съдът да определя кой ще бъде кмет или общински съветник, подчерта Пенчев. Съдебен контрол върху изборите трябва да има, но всичко трябва да бъде с мярка и да се търси баланс, коментира той.

Председателят на ВАС каза, че няма да има "купуване" на съдебно решение в изборните дела. Според Пенчев, няма възможност да се упражни политически натиск върху съдилищата при решаването на тези дела.

Той добави, че делата ще бъдат решени в предвидените от законодателя срокове. Мога да гарантирам, че сега окончателни съдебни решения ще има в много кратки срокове, за разлика от всички предишни избори, при които разглеждането на жалбите срещу изборните резултати продължаваше с месеци, дори години, каза Пенчев. 

Председателят на ВАС отбеляза, че много от административните съдилища работят при лоши битови условия. Изпълнителната власт трябва да се справи докрай с ангажиментите си и да намери сгради за новите съдилища, да осигури електронна деловодна система, чрез която делата им да са достъпни чрез Интернет, подчерта Пенчев.

Той добави, че промените в Закона за съдебната власт ще доведат до значителен напредък при утвърждаването на България като европейска правова държава. Най-важното е всички магистрати да полагат усилия за постигане на най-важните принципи в правото - бързина, ефективност и прозрачност, каза Пенчев.