Четиристотин километра незаконни канали са разкрили експерти на "Софийска вода", съобщиха от компанията. Некачественото строителство на част от каналите, строени преди десетина година, е причина те да пропадат и да затрудняват оттичането на водата от поройните дъждове.

Интензивното строителство е намалило значително тревните площи и сега по улиците, асфалтираните площи и покривите се стичат вместо 50 на сто почти 100 процента от падналите валежи.

Клони и листа запушват уличните оттоци и шахти на канализационната система на столицата и това е причината те да не могат да поемат по-големи количества вода при интензивни валежи и градушки. Проблем за оттичането на водата създава и изхвърлянето на отпадъци от фирмите за чистота, строителните компании, бирариите на открито и гаражите.

От фирмата посочват като проблем и кражбите на капаци и решетки на отводнителните шахти. От началото на концесията през 2000 г. са сменени 24 хиляди откраднати капаци и решетки на шахти на обща стойност 600 хиляди лева.



От дружеството заявяват, че екипите им редовно почистват шахтите и дават денонощни дежурства.