На 15 септември може да няма първи учебен звънец, ако не бъдат изпълнени исканията на учителите за увеличение на техните заплати. Това заяви във Варна председателят на Синдиката на българските учители /СБУ/ Янка Такева.

Тя заяви, че трите учителски синдиката са изготвили съвместно обща стратегия и ще преминат към ефективни стачни действия като едно цяло. По думите на Такева има 54 млн. лв. икономии в сферата на българското средно образование. Това са пари от преструктуриране на учебни заведения – 20 млн., от учителите, на които са изплатени отпуски преди последното увеличение на заплатите – 11 млн., както и от закриването на 124 училища в страната. Тези пари трябва да останат в системата на образованието, категорична бе Такева.

Учителите са най-засегнати от новия плосък данък, уточни още председателят на СБУ и поясни, че има чувството, че на тройната коалиция и трябват само нискоквалифицирани кадри. Ние също имаме лостове за влияние, като шофьорите, но нашата професия и морал ни възпираха до сега. След като не ни обръщат никакво внимание в министерството на образованието, то ние ще преминем към по-радикални методи, а освен синдикатите в нашият протест ще се включат и Съюза на работодателите, както и Съюза на директорите на училищата в България.

Стачният комитет се събира на 12 септември и тогава ще решим дали да стачкуваме на тази светла дата ефективно. Може да е за един час, а може и да е за целият ден, заключи Янка Такева.