БСП и ГЕРБ в спор кой да плати глобата на БЕХ от ЕК
100064

Your browser doesn’t support HTML5 audio

БСП и ГЕРБ в спор кой да плати глобата на БЕХ от ЕК
  • БСП и ГЕРБ в спор кой да плати глобата на БЕХ от ЕК
БСП и ГЕРБ се скараха кой ще плати глобата на Българския енергиен холдинг (БЕХ), която Европейската комисия наложи в размер на 77 млн. евро.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова заяви, че потребителите на ток ще платят сметката със завишени цени на електроенергия.

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев обвини Нинова в спекулация и отрече гражданите да плащат за глобата на БЕХ.

Европейската комисия наложи глоба от 77 млн. евро на групата БЕХ

"Българският енергиен холдинг е извършил незаконни действия. Еврокомисията е реагирала, българското правителство - не. В резултат на това, на България се налага глоба от близо 150 млн. лева. За да оправдае бездействието, некадърността, нарушаването на европейските и българските закони на правителството си, премиерът на държавата Бойко Борисов си позволи да излъже, че му е поставено условие за приватизация", заяви лидерът на социалистите.

 


По думите й правителството не е защитник на националния интерес, а хора неспособни и некомпетентни да управляват енергетиката и страната.

Не е вярно твърдението, че глобата ще бъде платена от джоба на българските граждани, подчерта в декларация председателят на Комисията по енергетика Делян Добрев от ГЕРБ. Каквито и да са глоби, не са ценообразуващ елемент при решенията на КЕВР, посочи той.
 


Парите за плащане на глобите по думите на Добрев ще дойдат от неразпределени печалби на дружествата, от приходи от транзит, от износ на електроенергия, но не и през цената на тока и газа или която и да е друга цена, която плащат потребителите, каза Добрев. Никога такива глоби не са влизали в крайните цени, уточни той.