До края на юни ще бъде направен публичен регистър на общинските проекти, финансирани по оперативните програми на Европейския съюз. Това стана ясно след срещата на вицепремиера Меглена Плугчиева с Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

Регистърът ще дава информация за развитието и ефективността на подадените проекти, обясни председателят на Националното сдружение на общините Дора Янкова: „Споделихме нашето притеснение, че след подадените много проекти в част от управляващите органи по мерките те само са набрани и ние нямаме обратна информация за санкцията, как са оценени, тръгваме ли към обществена поръчка или не”.

Според вицепремиера Меглена Плугчиева специална работна група ще работи за модернизиране на общинската администрация и подобряване качеството на услугите за гражданите: „Другата голяма тема, която занимава общините, е недостигът на финансов ресурс, за да се стартират проекти. Министерството на финансите поема ангажимента да разработи и да предложи формула за решаване на този проблем”.

Плугчиева допълни, че няма да бъдат създавани разплащателни агенции към всяко ведомство, опериращо с европейски пари, защото по регламент агенцията е една и се отнася към аграрния сектор.