Синдикати искат увеличение на средната миньорска заплата
89125

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Синдикати искат увеличение на средната миньорска заплата

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Синдикати искат увеличение на средната миньорска заплата
  • Синдикати искат увеличение на средната миньорска заплата
  • Синдикати искат увеличение на средната миньорска заплата

Минимум 10% увеличение на средната миньорска заплата поискаха от КНСБ. Това стана ясно от думите на президента на синдиката Пламен Димитров. На деня на миньора Българската минно-геоложка камара отчете 12% ръст на добива за 2015 г., което е рекорд в историята на минното дело.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров отчете, че за последните 5 години в сектора средната работна заплата е нараснала с повече от 1/3 и поиска ново увеличение от догодина.

"Факт е, че ние искаме повече, всички, които работят, заслужават повече. И аз съм убеден, че и в колективните договори, които договаряме, и в наскоро подписания двугодишен отраслов договор, надявам се да постигаме по-високо доходи за работещите. Поне 10% искаме ние, минимум за следващата година, да постигнем устойчиво развитие на доходите", обясни Димитров.

Добивът на полезни изкопаеми у нас се е повишил рекордно

Според годишния доклад за развитието на минерално-суровинната индустрия ръст в добива за миналата година бележи рекорд в историята на минното дело. 



"Спрямо 2014-а общият добив на полезни изкопаеми у нас се е повишил с 12%. Но въпреки това приходите от продажби са намалели поради падане на международните цени на борсовите стоки. Най-сериозно увеличение се наблюдава при подотраслите "Добив на индустриални материали" - 24%, "Добив на инертни и строителни материали" - 17%, както и в "Добив на твърди горива" - 13% и "Добив на метални полезни изкопаеми" - 4%", обобщи председателят на Българската минно-геоложка камара проф. д-р. Лъчезар Цоцорков.

Впечатлен от изнесения от Цоцорков доклад, зам.-председателят на парламента Явор Хайтов се обърна към миньорите: "Аз си зададох риторичния въпрос "Аз като народен представител с какво бих могъл да бъда полезен?". И отговорът като че ли е много ясен и много точен - да не преча".