Откриха метростанция "Витоша"
88582

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Откриха метростанция "Витоша"

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Откриха метростанция "Витоша"
  • Откриха метростанция "Витоша"
  • Откриха метростанция "Витоша"

Метростанция "Витоша" вече е официално пусната за движение на пътници. Тя е част от втория метродиаметър на столичното метро. По време на официалното събитие, по-рано днес, присъстваха кметът на град София Йорданка Фандъкова, министър-председателят Бойко Борисов, директорът на „Метрополитен" Стоян Братоев и още министри и депутати. Откриването и водосветът на станцията съвпадат с църковния празник Илинден, когато се почита свети пророк Илия.

Новата отсечка от подземната железница е дълга 1,3 км. Строежът ѝ отне около две години и се превърна в най-бързо построената част на метрото, която струваше 43 млн. лева. Името на новата станция е "Витоша". Тя разполага с шест входа и за пръв път всеки от тях е номериран, за по-лесна ориентация на пътниците. Дизайнерите са заложили на зелените нюанси, наподобяващи планина. В нея има и дървени пейки, както и изкуствени цветя, които да придават усещане за близост до природата.

По време на откриването присъстваха редица министри, депутати, както и директорът на „Метрополитен" ЕАД Стоян Братоев. Сред официалните лица беше кметът на София Йорданка Фандъкова.

„От днес столичното метро има вече над 40 км подземен релсов път с 35 метростанции. От днес още над 20 000 софиянци ще ползват най-удобния, най-екологичния и най-бързия градски транспорт. Очакваме спестените емисии да бъдат 75 хил. тона годишно. Това е изключително важно в усилията ни за по-чиста околна среда и по-чист въздух", заяви кметът на София.



Фандъкова добави и предполагаемият срок за приключване на разширението по бул. „Черни връх": „Започнахме и разширението на булевард „Черни връх". Очаквам до Коледа да приключи и този проект, така че районът да бъде изцяло облагороден".

Променят движението заради ремонт на бул. "Витоша"

Министър-председателят Бойко Борисов също беше сред гостите при откриването на новата метростанция. Той благодари на всички, замесени в изграждането й и по-специално на дизайнерите и на министъра на културата Вежди Рашидов.

„Благодаря на дизайнерите, които са вързали тези зелени тонове с името „Витоша". Благодаря и на архитектите и може би тук намеса има и Вежди Рашидов, защото видях и много римски мозайки. Може би прави сметка след няколко хиляди години като ги намират археолозите да викат „по времето на тези фараони са направени мозайките", пошегува се Борисов.

Министър-председателят се похвали, че това е най-евтината отсечка в Европа: „Нашето метро - километър и триста, струва 21 млн. евро. Ако някой ми намери отсечка на метро в Европа под 80 млн. евро километър, ще го наградим. Обикновено са около 100 млн. евро и нагоре".

Управляващите изчислиха, че времето, за което ще се стига от метростанция Витоша до метростанция Сердика е 9 минути, а до НДК съответно 7 минути. По традиция, днес, през целия ден пътуването от новооткритата метростанция „Витоша" ще бъде безплатно.