НАП ще ни звъни по телефона, ако имаме неплатени актове към МВР
81377

Your browser doesn’t support HTML5 audio

НАП ще ни звъни по телефона, ако имаме неплатени актове към МВР
  • НАП ще ни звъни по телефона, ако имаме неплатени актове към МВР

От НАП ще ни звънят по телефона, ако имаме неплатени актове към МВР. В следващите 30 дни 3600 души с непогасени дългове в размер до 5000 лева, ще получат обаждане от приходната агенция, за да заплатят задълженията си към държавния бюджет, които общо възлизат на 3,3 млн. лева.

Ако обаче не внесем задълженията си до 14 дни след полученото обаждане може да ни запорират заплатата или да ни изземат автомобила и да бъде продаден на търг. Говорителят на НАП Росен Бъчваров предупреди и да не се разчита на късата давност при тези актове, защото тя се увеличава на пет години, когато КАТ прати случая към НАП.

Обаждане от НАП ще получат общо 3600 души с повече от три неплатени акта към КАТ, определяни като системни нарушители на закона за движение по пътищата. Телефонното позвъняване от приходната агенция е последно предупреждение, че до две седмици се очаква плащане от страна на длъжниците. Какво се случва, ако 14 дни след това не заплатим, говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров:

„След две седмици, ако не постъпи цяло плащане, започва принудително изпълнение, което в общи линии може да се случи по два начина. Първият е запор на заплатата, което се извършва през работодателя. Второто е изпълнение върху имущество, което спокойно може да е и иззетия автомобил на човека, който е нарушил закона”, съобщи Бъчваров. 



Говорителят на НАП обясни, че размерът на задълженията е сравнително малък - средно 400 лева, и те биха могли без особени усилия да бъдат платени на куп. В момента се обсъжда плащането само на пълния размер на дължимата сума, а не на разсрочено плащане.

Ако не платим до 14 дни, но не е възможен запор на заплатата или изземане на лекия автомобил, Бъчваров посочи: „Всяко едно имущество на човек с неплатени задължения към държавата може да служи за изпълнение. Има много широка палитра на принудителното изпълнение. Аз предпочитам да фокусирам вниманието върху това, че всъщност нормалния и стандартния път е на доброволното плащане. И това се случва в преобладаващо в случаите, по които НАП работи”.

Росен Бъчваров допълни, че не трябва да се разчита на относително късата погасителна давност по Закона за движение по пътищата. „Когато случаят се изпрати в НАП за принудително събиране, започва да тече освен тази давност по Закона за движение по пътищата и нова петгодишна давност по данъчния кодекс. Така че няма съществена надежда изпратено за събиране задължение на КАТ в НАП да бъде погасено по давност”, разясни той.

За длъжниците с актове над 5000 лева директно ще се пристъпва към запор и изземване на МПС.