Кабинетът ще гласува черен списък, в който ще бъдат включени всички общини, в които не са премахнати незаконните лицензионни режими. Това съобщи министърът на държавната администрация Николай Василев преди заседанието на Министерски съвет. По думите му в 72 от общините тези режими вече са премахнати, остават още 23, които предстои да бъдат включени във въпросния списък. В него ще влязат още двайсетина общини, в които действат два нерегламентирани режима.

Министър Василев припомни, че преди около девет месеца той и министър Гергана Паси представиха на прокуратурата списък с 95 общини, в които съществуват такива режими. Сред общините нарушители е и най-голямата - София. Посочено бе, че в столицата все още се изисква разрешение за откриване на търговски обект, докато във Варна и Пловдив например такъв регламент не съществува. От своя страна министърът по европейските въпроси Гергана Паси коментира, че премахването на подобни режими ще ограничи корупционните практики.

По предложение на министър Николай Василев ще бъде разгледана и възможността общините от т.нар. "черен списък" да бъдат отрязани от инвестиционните програми на кабинета.