Да се облекчат визовите режими между държавите на Балканите, поискаха хотелиери обединени в Балканска хотелиерска асоциация, която се събра на първата си среща в курорта Албена под патронажа на президента Георги Първанов.

Според председателя на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация Благой Рагин трябва да се въведе издаването на туристически визи на границата, както е в Албания.

Зам.-министърът на икономиката на Македония Сашо Андоновски каза, че Балканската асоциация може да настоява пред държавните органи на страните за въвеждане на максимално облекчени визови режими между тях.

Зам.-министърът на външните работи на България Евгения Колданова заяви, че скоро в Македония и Сърбия ще се открият български консулства и в тях ще се въведат максимални облекчения за туристи и бизнесмени. Такава политика България прилага и спрямо Русия, Украйна и Молдова, посочи Колданова. Тя обаче подчерта, че като бъдеща външна граница на ЕС страната ни е поела ангажименти по отношение на визите, които като член ще трябва стриктно да спазва. В този смисъл не е възможно премахването на визите в региона.



Членовете на Балканската асоциация предстои да обсъдят цените за отделните категории хотели в държавите си и да въведат единни стандарти за качество, за да могат да предлагат общи туристически продукти.

Според български хотелиери трябва да се уеднакви и качеството на продуктите в отделните балкански държави, което сега е много различно.

Предстои да се обсъди и общо представяне на международните туристически борси на страните.