Кметът на община Харманли Михаил Лисков съобщи, че до този момент са водени разговори по инициатива на Министерството на околната среда относно свободния капацитет на регионалното сметище край Харманли и възможните транспортни схеми за извозването на боклука от София до него.

Кметът Лисков изразява съгласие за конкретни разговори с екоминистерството за евентуалното приемане на отпадъците от София, но при определени условия. Едно от тях е получаване на уверения, че в замяна Харманли ще получи целеви средства за развитието на инфраструктурата на общината.

Ако се договори част от боклука на столицата да се приема в харманлийското сметище, от общината ще очакват и поемане на част от разходите за поддържане на депото, което ще доведе и до чувствително намаляне на такса смет в общината.

Сметището в Харманли е изградено с държавни средства като регионално и предвидено за други общини в региона. Тези общини обаче като Свиленград, Маджарово, Любимец, Сименовград, Ивайловград и Стамболово не ползват регионалното сметище и разходите от издръжката му падат изцяло върху Харманлийска община. При тази ситуация бихме могли да поемем част от столичния боклук, но само при горепосочените условия, коментира Михаил Лисков.