Средната годишна цена за 2018 г. до днес на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) е 39,71 евро за мегават час. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на днешното заседание на Комисията по енергетика в парламента, където се разгледаше състоянието на свободния пазар на електроенергия. Тя цитира данните, които са предоставили БНЕБ на Министерството на енергетиката.
 
Анализът на БНЕБ показвал, че в сравнение с останалите енергийни борси в Европа цените на българската борса са най-ниски, изтъкна министър Петкова. Тя посочи, че цената на борсата в Унгария е 50,68 евро на мегаватчас, в Румъния - 46 евро, в Гърция 60,03 евро.
 
Теменужка Петкова: БЕХ не може пряко да влияе върху свободния пазар на тока

Теменужка Петкова уточни, че е естествен процес цените на свободния пазар да са по-високи от тези на регулирания. "Тук регулаторът освен чисто пазарните механизми за определяне на цената има и една малко по-различна роля, която е свързана с поносимостта на тази цена, тъй като тя касае бита и малките компании, които са присъединени към мрежи с ниско напрежение", обясни енергийният министър.
 


Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) отбеляза, че средната цена на БНЕБ в сегмента "Ден напред" е била 77,67 лв. за периода от 1 януари до 20 декември 2018 г. Трите дъщерни дружества на БЕХ са предложили 65% от всичките количества на енергийната борса, добави Иванов. Той допълни, че за дългосрочните договори процентът е 70,3%.


Европейската комисия наложи глоба от 77 млн. евро на групата БЕХ

Председателят на КЕВР каза, че цените на БНЕБ, в сравнение с цените на борсите в Румъния, Турция, Унгария и Гърция, са трайно по-ниски. "Изключвам определени периоди, които са в рамките на дни, а някой път само на часове", уточни Иванов. По думите му 2018 г. се характеризира с рязко повишаване на цената на емисията, която се търгува на европейската платформа за тази цел.
 
Според него това е причината да нарастват цените на регионалните борси. Това се отразява и на цената на българската борса, смята Иван Иванов.
БТА