Протести за и против поправките в Закона за горите
Протести за и против поправките в Закона за горите / снимки: Sofia Photo Agency

Пореден протест срещу промените в Закона за горите се проведе в София. Недоволните се събраха пред НДК и тръгнаха на шествие по централните софийските улици - през бул. "Витоша", покрай сградата на Президентството - до сградата на Народното събрание, където протестиращите спряха за митинг.

Протестът на природозащитниците, любителите на ски спортовете и планините премина мирно.

Лидерите на основните организации призоваха всички, които се интересуват от бъдещето и промените в Закона за горите да следят страницата на Народното събрание в интернет, където ще бъдат качени всички обсъдени предложения от депутати и природозащитници. Притеснението на природозащитниците е, че в част от предложенията на народните представители е заложена идеята частни инвеститори да имат право на строеж върху публично-държавна собственост.

Преди шествието да тръгне по маршрута си към парламента, събралите се да покажат на управляващите гражданската си воля, събираха подписи срещу полицейското насилие и незаконните действия на МВР. Зад подписката стои инициативен комитет от 67 души. С нея гражданите искат да покажат, че въпреки различните си възгледи, политически убеждения, различните си професии и възраст всички са обединени около непоносимостта към насилието и обещават се борят с него мирно.

Протести "за" и "против" поправките в Закона за горите
netinfo

По-рано през деня стотици хора се включиха в шествие в столицата в защита на промените в Закона за горите, които парламентът прие миналата седмица.

Гражданите от малките населени места изразиха надежда депутатите да отхвърлят изцяло наложеното от президента вето върху промените в Закона и се заканиха, ако това не се случи, да блокират основните пътища в страната и автомагистрала "Тракия".

Искаме депутатите да отхвърлят ветото на президента, заяви по време на протеста председателят на националното сдружение "Природа за хората и регионите", което беше сред организаторите на акцията. От там заявиха: "Настояваме Народното събрание да отхвърли ветото на президента, да приеме поправките, да влезе законът в сила и да се продължи бъдещото развитие на страната".

Протести "за" и "против" поправките в Закона за горите
netinfo