Стотици защитници на промените в Закона за горите се събраха в София
Стотици защитници на промените в Закона за горите се събраха в София / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Стотици участват в шествие в подкрепа на промените в закона за горите
54581
Стотици участват в шествие в подкрепа на промените в закона за горите
Стотици защитници на промените в закона за горите се събраха в София
  • Стотици участват в шествие в подкрепа на промените в закона за горите
  • Стотици защитници на промените в закона за горите се събраха в София

Стотици хора се включиха в шествие в столицата в защита на промените в Закона за горите, които парламентът прие миналата седмица. Народна музика съпровождаше акцията, а в пред парламента бяха докарани като символ на протеста две снегоотъпкващи машини. Гражданите от малките населени места изразиха надежда депутатите да отхвърлят изцяло наложеното от президента вето върху промените в Закона и се заканиха, ако това не се случи, да блокират основните пътища в страната и автомагистрала „Тракия". Сред протестиращите излезе и заместник-председателят на комисията по земеделие и гори в парлaмeнта Емил Димитров. „Надявам се някой да е подвел президента Росен Плевнелиев, че има противоконституционни текстове в Закона за горите", коментира за Дарик Димитров.

Искаме депутатите да отхвърлят ветото на президента, заяви по време на протеста председателят на националното сдружение „Природа за хората и регионите", което е сред организаторите на акцията, Филип Цанов. „Настояваме Народното събрание да отхвърли ветото на президента, да приеме поправките, да влезе законът в сила и да се продължи бъдещото развитие на страната", каза той. Цанов призова депутатите да гласуват с консенсус промените и да отхвърлят президентското вето.

Стотици защитници на промените в Закона за горите се събраха в София
netinfo

Заместник-председателят на комисията по земеделие и гори в парлaмeнта Емил Димитров заяви, че се надява някой да е подвел президента Росен Плевнелиев в мотивите му за наложеното вето. Димитров обясни също, че някой умишлено е подвел и младите хора, които излязоха през миналата седмица на протест срещу промените в Закона за горите.

„Аз съм от хората, които са чели най-внимателно закона, няма нито един текст, който е противоречи на Конституцията", каза депутатът. Той подкрепи президента по отношение на това, че природата трябва да се запази и посочи, че няма разминаване с депутатите по тази тема. „Прав е, че трябва да има консенсус в цялото общество", допълни той. Димитров увери, че всяка точка от закона е в съответствие с Конституцията.

Парламентарната комисия по земеделие ще разглежда наложеното от президента вето върху закона за горите на заседанието си утре, съобщи още Емил Димитров.

Стотици защитници на промените в Закона за горите се събраха в София
netinfo