600 души от община „Тунджа ще ползват обществена трапезария
600 души от община „Тунджа ще ползват обществена трапезария / община Тунджа

Социалната политика на община „Тунджа" е насочена към осигуряване на по - добри условия за живот на хората в неравностойно положение. С безспорен висок социален ефект са и социалните услуги, свързани с предоставянето на готова храна.

От 01 октомври 2016 година, стартира реализацията на четирите проекта, одобрени за финансиране от Фонд „Социална закрила". Проектът се реализира на територията на Община „Тунджа" в 28 населени места до 31 декември 2016 година.

Услугата „обществена трапезария" се изпълнява от външни доставчици в партньорство с общината и обхваща 450 лица и семейства в неравностойно положение.
Размерът на финансирането на услугата е 2.30 лв. за едно лице за един ден, което включва топла храна за обяд - супа, основно ястие, хляб и други разходи - транспортни, режийни, консумативи.

Общото привлечено външно финансиране е в размер на 66 240.00 лева, което представлява 14% от целия финансов ресурс за периода, по програма „Обществени трапезарии" на Фонд „Социална закрила".

До края на месец октомври 2016 година, община „Тунджа", като партньор ще подкрепи заявената готовност от страна на външните доставчици за увеличаване броя на потребителите, с презумпцията да бъдат обхванати повече лица и семейства в неравностойно положение. Целта е да се подобри качеството на живот, чрез мерки за социално включване и за социална подкрепа на лица и семейства, като се задоволят потребностите им от топла и питателна храна през зимните месеци.

В рамките на четирите проекта ще се предостави обяд на още 162 лица. Така капацитетът на услугата "Обществена трапезария", която се финансира от Фонд „Социална закрила" и се реализира от 03 октомври 2016 г., от м. ноември ще нарасне на над 600 ползватели от общо 28 населени места.