Ограничават с просеки пожара край с. Българска поляна
Ограничават с просеки пожара край с. Българска поляна / Областна администрация-Хасково

Не сме допуснали и няма да допуснем хората от селата Българска поляна, Орлов дол и Черепово да бъдат пряко засегнати от пожара. Правим всичко възможно да опазим тях, животните и имуществото им, посочи областният управител на Хасково Станислав Дечев. От сутринта той и заместникът му Валентин Ангелов следят на терен кризисната ситуация в Сакар планина. За жителите на застрашените села е осигурена медицинска помощ. На евакуираните над 50 човека е предложен временен подслон. Няма бедстващи хора.

Вече денонощие стотици пожарникари, горски служители, военни и полицаи се опитват да овладеят огнената стихия. Над 10 хиляди декара площи са изпепелени. Сред тях най-висок дял имат горските масиви- предимно борова и широколистна гора.

 

Пожарът, който избухна край тополовградското село Българска поляна, се разрасна на територията на  три общини: Тополовград, Харманли и Гълъбово. Обхванатите от огъня терени са труднодостъпни и на места непроходими.

Ограничават с просеки пожара край с Българска поляна
netinfo

 

Обявеното бедствено положение остава в сила. В момента на терен продължават да работят 22 противопожарни екипа от цялата страна, всички служители на югоизточното държавно горско предприятие, полицаи, военни, доброволци. Районът на пожара се следи и при необходимост ще бъде извикана и помощ по въздух, увери Областният управител на Хасково Станислав Дечев.

 

В момента изключително трудният за обхождане терен се обработва от тежка техника. Идеята е чрез просеки в гората да се пресече разпространението на огъня. Пътните отсечки Стара Загора – Свиленград и Тополовград – Харманли остават затворени. Всички противопожарни екипи остават на място, защото температурите вече се повишиха, а от сутринта духа силен северен вятър, който на моменти мени посоката си и разгаря огъня, информират от областната администрация в Хасково.